Брауни с тиква /веган, палео/

Това е един доста популярен десерт сред почитателите на здравословното хранене. Лесна рецепта за протеиново брауни, без брашно, захар и яйца. Веган, палео и нисковъглехидратна, тази рецепта е сред фаворитите ми за брауни десерт /другото любимо е  Брауни е с авокадо/. Имам специално отношение към обработените протеини, които консумирам. Много често протеиновите пудри/прахове имат изключително нездравословен състав, затова избирам възможно най - изчистеният изолат, дори предпочитам да бъде веган и без подсладител. Ако проявявате интерес за какво точно гледам в етикета пишете ми ДМ в инстаграм. 


 

В едно парче брауни се съдържат само 5 гр. въглехидрати, от които 2 гр. са нетни. Ето и продуктите необходими за рецептата:

  • Протеин на прах - препоръчвам да бъде веган протеин, може да замените с брашно от лупина или друг вид фино брашно./вариант за деца - използвайте брашно от овес/
  • Пюре от тиква/сладък картоф - тиквата е любимият ми есенен продукт. Ако не спазвате строг нисковъглехидратен режим може да замените с банан. 
  • Какао на прах - в тази рецепта не препоръчвам да използвате сурово какао на прах - обикновено с 22% масленост, може да замените с рожков, ако правите вариант и за деца.
  • Бадемово или фъстъчено масло - аз предпочитам домашно приготвено в булет или блендер, което и да използвате ще бъде успешно
  • Еритритол или подсладител по желание/ за деца е добре да използвате кокосова захар или фурми за подслаждането на този десерт/

Важно за тази рецепта е да знаете, че трябва да поставите хартия за печене, за по - лесно изваждането от формата. Ако искате браунито да бъде по сочно и влажно извадете на 15 минута от фурната. Добре е да съхранявате браунито в хладилника за не по дълъг период от 1 седмица, а във фризера може да съхраните браунито до месец. Размерите на формата, в която пека браунито са 18 x 18 см. Може да използвате и форма за мъфини.

 


Брауни с тиква 

Необходими продукти:

  • 250 гр. пюре от тиква
  • 120 гр. бадемово или фъстъчено масло
  • 20 гр. какао на прах
  • 2 с.л. протеин на прах 
  • 40 гр. Еритритол
  • капчици шоколад  по желание

Начин на приготвяне:

  1. Предварително поставете хартия за печене във формата, в която ще печете.
  2. Загрейте фурната предварително на 180 С.
  3. В купа сложете пюрето от тиква, фъстъченото масло, еритритол, какаото на прах и протеина.
  4. Печете на 180 С за 20 минути или до суха клечка. 
  5. Оставете да се охлади за няколко часа и приберете в хладилник за около 30 мин.
  6. След това извадете от хладилника, нарежете на 12 парчета и сервирайте.



 

 

Коментари

Популярни публикации