Нисковъглехидратно тесто за пица с кокосово брашно

Това е един от най - сполучливите блатове за пица, които съм правила. Също така е без яйца и без млечни, а е възможно да се направи и във веган вариант. Гарантирам Ви, че ще имате уникален аромат на истинска пица с италиански привкус, само с 2,7 гр. нетни въглехидрати /разбира се в зависимост и от плънката, която ще сложите във вашата пица/. Най - много ми хареса хрупкавата коричка и липсата на яйчен вкус в блата. За да направите това тесто за пица, ще са ви необходими:

  • Кокосово брашно
  • Бадемово брашно
  • Хуск - или още познат като индийски живовляк 
  • Сол
  • Бакпулвер или суха мая
  • Топла вода - около 35 С.
  • Ябълков оцет - когато имам домашен винаги използвам от него

Друго, което ще ви бъде необходимо е хартия за печене. Ще ви бъде нужно за разточването на блата. Като може да оформите със ръце по - дебели ръбове, като на истинска пица, защото когато няма глутен тестото няма да се надигне много. Разточвам на тънко тестото, но това съвсем не е задължително. От това количество тесто ще направите една средно голяма пица или 2 по малки. Важно за рецептата е водата да бъде топла. Ако решите да направите варианта със сухата мая, то тогава ще ви бъде необходимо и малко захар /на върха на ч.л./. Да правилно прочетохте захар, след активирането на маята, от захарта няма да остане и следа. Или по - просто казано маята се храни с нея и я разгражда.



Нисковъглехидратно тесто за пица с кокосово брашно

Необходими продукти:

  • 65 гр. Кокосово брашно
  • 25 гр. Бадемово брашно
  • 25 гр. Хуск
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 2 ч.л. Бакпулвер или суха мая /по желание може да добавите малко захар на върха на ч.л., гарантирам ви, че след активирането на маята, няма да има и следа от захар/
  • 240 мл. Топла вода около 35 С
  • 1 ч.л. Ябълков оцет

За плънката:

  • 2 с.л. Доматена паста
  • 30 гр. Филе, бекон, колбас, кайма или каквото предпочитате
  • 30 гр. Ементал /може да замените с кашкавал/
  • 20 гр. Синьо сирене
  • по желание може да добавите още гъби, консервирана краставичка и подправки 

За веган вариант:

  • 2 с.л. Доматена паста
  • 10 Листа спанак
  • 50 гр. Тофу
  • 3 Маслини без костилка нарязани на кръгчета
  • Мащерка

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 220 С.
  2. Ако, решите да направите варианта с маята, първо е необходимо да я активирате. Като в малка купичка слагате от маята, малко захар и хладка вода. Оставете настрани за 10 минути, докато се активира. 
  3. В друга средно голяма купа добавяте всички сухи съставки - кокосовото брашно, бадемовото, хуск, сол и бакпулвер /само ако не използвате мая и сте пропуснали стъпка 2!!!/
  4. Изсипете ябълковият оцет и топлата вода/и маята/ при сухите съставки, след това замесете тестото с ръцете за 30 секунди.
  5. Фибрите бързо ще абсорбират водата. Месете поне 60 секунди още.
  6. Оставете тестото да почива на стайна температура за 10 мин.
  7. Разточете между 2 листа пергаментова хартия. Може да разточите по - дебел блат и да оформите ръбове. Аз лично предпочитам тънко, защото става хрупкава коричка.
  8. Премествате в тава и печете 15 мин. на 220 С.
  9. След това изваждате и добавяте плънката.
  10. Печете още 8 - 10 мин.
  11. Сервирайте топла! 


Коментари

Популярни публикации