Плоски питки с кокосово брашно

Плоските питки наподобяват на пърленки/ тортили - меки, гъвкави, без ядки. Лесни за приготвяне, само с 5 съставки. В една кето питка се съдържа само 2,6 гр. нетни въглехидрати. Също така тези лесни питки са без яйца, млечни - подходящи за веган меню. Страхотни са за обяд, като могат да бъдат направени на дюнер или сервирани поотделно към пиле - къри, или друг вид гарнитура. Доста експериментирам и търся рецепти, в които няма мляко или яйца. И да яйцата са ми любими, но не в питки или хляб! Не обичам никак сладникавият вкус на кокоса в солени варианти и затова искам да вметна, че в тази рецепта, не е никак натрапчив. Но кокосовото брашно е едно от най - добрите в нисковъглехидратното хранене, в 100 грама се съдържат само  21 гр. нетни въглехидрати. Имайте предвид, че кокосовото брашно е силно абсорбиращо и е важно да спазвате и точните пропорции. Необходимите продукти за направата на тази рецепта са:

 


  • Кокосово брашно - това е основният продукт в рецептата. Не го заменяйте с друго.
  • Хуск - това също е съставка, която е задължителна. Хуска в случая играе ролята на яйце и обединява продуктите.
  • Сода - не прекалявайте с нея. Тя придава по лека текстура на питките. Ако, решите може да пропуснете тази съставка.
  • Сол - използвам фина морска сол с естествена влажност.
  • Вода - водата трябва да е топла, за да набъбне хуска.
  • Зехтин - може да използвате и друго растително масло. 
  • Хранителна мая - добавям, не само защото е полезна, а защото придава страхотен  вкус и аромат. / може да пропуснете, разбира се!/

Тестото се прави изключително лесно. Просто смесете всички сухи съставки, комбинирайте със зехтина и водата и  след минути ще получите перфектното тесто! В началото може да ви се стори леко лепкаво или влажно. Затова оставаме за 10 мин. тестото да почива, а хуска да обере остатъчната влага.



Плоски питки с кокосово брашно

Необходими продукти:

  • 60 гр кокосово брашно
  • 15 гр. хуск
  • 240 мл. топла вода / около 40 С/
  • 15 мл. зехтин + 1 с.л. за готвене
  • 1/4 ч.л. сода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 с.л. хранителна мая / по желание/

Начин на приготвяне:

  1. В средно голяма купа смесете сухите съставки и разбъркайте добре.
  2. След това добавете зехтина и водата.
  3. Разбъркайте с ръце и оформете тестото, като месите около 1 мин. Тестото трябва да е влажно и да не лепне!
  4. Оставете да почива за 10 мин.
  5. Разрежете тестото на 4, оформете 4 топки.
  6. Поставете тестото между 2 листа хартия за печене и разточете/ не много тънко/.
  7. Оформете кръг с капак или на око.
  8. В загрят тиган със зехтин поставете разточената питка и печете за 2 - 3 мин. от всяка страна. 
  9. Възможно е да получете 5 или дори 6 бр. питки, като обедините остатъка от изрязаното тесто.
  10. Охладете питките и сервирайте с топла гарнитура по - късно. 
Вижте във видеото, с какво направих моята питка! Ако ви е харесала рецептата споделете вашите кулинарни творения с мен в Facebook или Instagram
 

 

Коментари

  1. На няколко места забелязах, че не пишете СЪС зехтин, а с зехтин. Иначе поздравления за рецептите.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации