Тортила чипс /нисковъглехидратен/
Някога чувал ли си за чипс, който е веган, палео и без глутен? Не, не говоря за чипса от кейл, той също е страхотен (виж тук) Това са хрупкави бадемови тортили, с изключително привлекателен аромат на куркума и чесън, а в комбинация с гуакамоле или предпочитан от вас сос са невероятно вкусни. Всеки който спазва здравословен режим на хранене има в шкафа си поне един от продуктите, който ще използвам в рецептата, в противен случай могат да се намерят в големите вериги магазини или онлайн. Ще ви бъдат необходими следните продукти:
- Бадемово брашно - тук може да използвате фино, каквото ще използвам и аз. Може да направите и сами, но цвета му ще бъде по -тъмен.
- Кокосово брашно
- Ленено брашно - в случая ще използвам златно ленено семе, което предварително ще направя на брашно
- Хуск или индийският живовляк
- Вода - тя трябва да бъде топла
- Зехтин - студено пресован
Има няколко трика, които може да приложите, за да изглеждат като царевични тортили. Първо препоръчвам да използвате в рецептата фино бадемово брашно. Друго, което ще допринесе за златистият цвят е златното ленено семе. Следете внимателно и времето за печене, защото ако препечете тортилите ще станат кафяви на цвят.
Има доста дипове и сосове, с които може да сервирате този страхотен чипс, ще ви дам няколко идеи за това:
- Гуакамоле - навярно всеки е чувал за този страхотен дип. Това е най - подходящият дип за сервиране на този вид тортила
- Бял сос - ако консумирате млечни, спокойно може да направите бял сос - рецептата може да намерите тук
- Спаначен дип - спаначеният дип също е веган вариант, като гуакамолето и се прави със бланширан спанак, авокадо, лимони, чесън, магданоз, зехтин, кокосово пълномаслено мляко, черен пипер.
- Дип от печен патладжан - наподобяваш Баба Гануш /без млечни/ - очаквайте съвсем скоро рецептата в Instagram профила
- Сос със горчица - най - вкусният пикантен сос - рецепта ще намерите в Instagram
Тортила чипс /нисковъглехидратен/
Необходими продукти:
- 112 гр. бадемово брашно
- 28 гр. кокосово брашно
- 18 гр. ленено брашно
- 4 гр. хуск
- 1/4 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. сол
- 1 с.л. зехтин
- 65 мл. Топла вода /+ 2 с. л., ако е сухо тестото/
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 С.
- В голяма купа сложете всички сухи съставки и разбъркайте добре. /Тук по желание може да добавите 2 с.л. хранителна мая, ако харесвате аромата на сирене/
- Добавете зехтина и топлата вода /около 40 С/ - тя бързо ще активира лененото брашно и хуска и ще получите хомогенно тесто. Месете тестото с ръце около 1 минута или докато получите гладко тесто. Ако тестото е сухо, добавете 1 с.л. вода. НЕ добавяйте повече от 2 с.л. вода!
- Поставете тестото между 2 листа хартия за печене и разточете тънък пласт от тестото. /Моят съвет е предварително леко да намажете хартията със зехтин, ако тестото ви се струва не достатъчно мазно./ Колкото по тънко разточите тестото - толкова по хрупкав ще стане чипса. Ако не ги разточите достатъчно, ще приличат на крекери и времето за печене ще бъде повече.
- Отделете горният лист пергаментова хартия, след това оформете правоъгълна форма.
- Нарежете триъгълни форми. Горещо препоръчвам да видите как става това във видеото тук.
- Преместете в тава със хартия за печене и печете около 6 мин. проверете цвета и оставете още 3 минути ако е необходимо. Общо около 10 мин в зависимост от дебелината която сте придали, ако са достатъчно тънки няма да отнеме повече от 7 мин.
- След това охладете за 10 минути и внимателно извадете чипса от тавата. Ако ви се струва достатъчно хрупкав върнете в фурната за още 2-3 мин.
- От това количество продукти трябва да излязат около 50 тортили.
- Разбира се сервирайте с дип или сос, по желание може да поръсите с червен пипер или сол.
Коментари
Публикуване на коментар