Тортила чипс /нисковъглехидратен/

Някога чувал ли си за чипс, който е веган, палео и без глутен? Не, не говоря за чипса от кейл, той също е страхотен (виж тук) Това са хрупкави бадемови тортили, с изключително привлекателен аромат на куркума и чесън, а в комбинация с гуакамоле или предпочитан от вас сос са невероятно вкусни. Всеки който спазва здравословен режим на хранене има в шкафа си поне един от продуктите, който ще използвам в рецептата, в противен случай могат да се намерят в големите вериги магазини или онлайн. Ще ви бъдат необходими следните продукти:




  • Бадемово брашно - тук може да използвате фино, каквото ще използвам и аз. Може да направите и сами, но цвета му ще бъде по -тъмен.
  • Кокосово брашно
  • Ленено брашно - в случая ще използвам златно ленено семе, което предварително ще направя на брашно
  • Хуск или индийският живовляк
  • Вода - тя трябва да бъде топла
  • Зехтин - студено пресован 

Има няколко трика, които може да приложите, за да изглеждат като царевични тортили. Първо препоръчвам да използвате в рецептата фино бадемово брашно. Друго, което ще допринесе за златистият цвят е златното ленено семе. Следете внимателно и времето за печене, защото ако препечете тортилите ще станат кафяви на цвят. 

 


 

Има доста дипове и сосове, с които може да сервирате този страхотен чипс, ще ви дам няколко идеи за това:

  1. Гуакамоле - навярно всеки е чувал за този страхотен дип. Това е най - подходящият дип за сервиране на този вид тортила
  2. Бял сос - ако консумирате млечни, спокойно може да направите бял сос - рецептата може да намерите тук
  3. Спаначен дип - спаначеният дип също е веган вариант, като гуакамолето и се прави със бланширан спанак, авокадо, лимони, чесън, магданоз, зехтин, кокосово пълномаслено мляко, черен пипер. 
  4. Дип от печен патладжан - наподобяваш Баба Гануш /без млечни/ - очаквайте съвсем скоро рецептата в Instagram профила
  5. Сос със горчица - най - вкусният пикантен сос - рецепта ще намерите в Instagram 



Тортила чипс /нисковъглехидратен/

Необходими продукти:

  • 112 гр. бадемово брашно
  • 28 гр. кокосово брашно
  • 18 гр. ленено брашно
  • 4 гр. хуск
  • 1/4 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. куркума 
  • 1/2 ч.л. сол 
  • 1 с.л. зехтин
  • 65 мл. Топла вода /+ 2 с. л., ако е сухо тестото/

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 С.
  2. В голяма купа сложете всички сухи съставки и разбъркайте добре. /Тук по желание може да добавите 2 с.л. хранителна мая, ако харесвате аромата на сирене/
  3. Добавете зехтина и топлата вода /около 40 С/ - тя бързо ще активира лененото брашно и хуска и ще получите хомогенно тесто. Месете тестото с ръце около 1 минута или докато получите гладко тесто. Ако тестото е сухо, добавете 1 с.л. вода. НЕ добавяйте повече от 2 с.л. вода!
  4. Поставете тестото между 2 листа хартия за печене и разточете тънък пласт от тестото. /Моят съвет е предварително леко да намажете хартията със зехтин, ако тестото ви се струва не достатъчно мазно./ Колкото по тънко разточите тестото - толкова по хрупкав ще стане чипса. Ако не ги разточите достатъчно, ще приличат на крекери и времето за печене ще бъде повече.
  5. Отделете горният лист пергаментова хартия, след това оформете правоъгълна форма.
  6. Нарежете триъгълни форми. Горещо препоръчвам да видите как става това във видеото тук.
  7. Преместете в тава със хартия за печене и печете около 6 мин. проверете цвета  и оставете още 3 минути ако е необходимо. Общо около 10 мин в зависимост от дебелината която сте придали, ако са достатъчно тънки няма да отнеме повече от 7 мин.
  8. След това охладете за 10 минути и внимателно извадете чипса от тавата. Ако ви се струва достатъчно хрупкав върнете в фурната за още 2-3 мин.
  9. От това количество продукти трябва да излязат около 50 тортили. 
  10. Разбира се сервирайте с дип или сос, по желание може да поръсите с червен пипер или сол. 
            Добър апетит!
 
Споделете с мен впечатленията си в Instagram от чипса.Ако рецептата ви е харесала, последвайте ме и се абонирайте за блога, за да получавате нови вдъхновения за рецепти!  




Коментари

Популярни публикации