Кето спаначени хапки

Днес съм  подготвила рецепта с сезонни продукти, а именно спанак и пресен чесън. Тези спаначени хапки са едни от най - вкусните предястия с дъвчаща текстура, и аромат на спанак и чесън. В класическата рецепта се използва галета, за да бъдат хрупкави отвън, на аз ще заложа на бадемово брашно и хуск. Ето и необходимите съставки, за да направите това апетитно предястие:
  • Спанак - пресен или замразен и двата варианта са добри. Аз ще използвам пресен. Винаги измервайте количеството спанак, когато е замразен, отцеден и нарязан с точност.
  • Яйца
  • Настърган кашкавал или моцарела 
  • Бадемово брашно 
  • Хуск - трябва да бъдат смлени - това са 100% фибри и държат съставките заедно в перфектна форма 
  • Пресни подправки - силно препоръчвам, защото аромата им е незаменим - магданоз и кориандър
  • Чесън - пресният чесън съща има по - наситен аромат и вкус, затова в тази рецепта ще използвам такъв.
  • Сол - хималайската не винаги = на качествена и полезна сол. Използвам обикновена морска сол с естествена влажност /не едра/ или келтска сол. 


Хубавото на тази рецепта, е че може да направите по - голямо количество и да замразите готовите хапки, преди да ги изпечете. Само трябва да ги разделите с оризова хартия, която преди това нарязвате на лентички, за да не губите пространство в кутията. След като решите да ги извадите не е нужно размразяване. Изваждате и поставяте в тава, на която предварително сте сложили хартия за печене. Добре е към тях да сервирате сос или дип. Аз ще ви предложа един, който е с домашна майонеза и цедено мляко или заквасена сметана, чесън, копър и черен пипер. Време е да преминем към рецептата.



Кето спаначени хапки


Необходими продукти:

  • 6 чаши пресен спанак или 230 гр. или 160 гр пакетиран бланширан спанак
  • 3 големи яйца
  • 1 чаша настърган кашкавал или 160 гр.
  • 1/4 ч.ч. нарязани пресни магданоз и копър
  • 1 стрък пресен чесън
  • 1 ч.ч бадемово брашно /115 гр. /
  • 2 с.л. хуск /12 гр./
  • 1/2 ч.л. сол /аз не сложих, защото кашкавала беше достатъчно солен/
 Начин на приготвяне:

Предварително загрявате фурната на 200 C. След това измивате и бланширате спанака за 3 мин. във вряла вода, като веднага изваждате и потапяте в студена вода за да прекъснете готвенето. Нарязвате вече охладеният спанак и прехвърлете в купа. Добавете разбитите яйца, настърганият кашкавал, пресните подправки, сол, чесън който предварително нарязвате на ситно, бадемовото брашно и хуск. Разбърквате добре, ако е леко влажно добавете още бадемово брашно. Оформете кръгли хапки. Поставете върху незалепваща тава, като предварително сте сложили хартия за печене. От това количество трябва да направите 22 кръгли хапки /като една хапка е около 1 супена лъжица от сместа/. Печете за 20 - 30 минути на 200 C или до златисто. Сервирайте веднага със сос.


Млечен сос

Необходими продукти:
  • 400 гр. цедено мляко или заквасена сметана
  • 6 с.л. майонеза
  • 1 стрък копър
  • 1 стрък пресен чесън
  • черен пипер 
  • сол.
Начин на приготвяне:
Слагате млякото и майонезата в купа и разбъркваме добре. Нарязваме на ситно чесън и копър. Добавете и черният пипер и солта. Сервирате с хапките.
Надявам се, да ви е харесала и тази рецепта. Ще се радвам да споделите с мен снимки или коментар на рецептата в Instagram или Facebook страницата, след като я изпробвате.


 Хранителна информация
1 хапка съдържа:

49 cal

Мазнини 
1.4 g.
Въглехидрати
1.8 g.
Фибри
0.8 g.
Захари
0.3 g.
Протеини
0.4 g.
Нетни въглехидрати
1 g.


Видео рецепта може да видите тук:
 https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
 https://www.facebook.com/tastyhealthygreenline/




Коментари

Популярни публикации