Здравословен "Twix" бар
Това е един изключително лесен и здравословен вариант на един доста популярен десерт. Има основа наподобяваща бисквитка, карамелена глазура и шоколад за разкош. Звучи добре нали? Разбира се без глутен, захар и лактоза. Съдържат се само 2 гр. нетни въглехидрати в 1 барче. Няма да повярвате, колко е просто да направите вкъщи сами тези Twix барчета.Може да ги направите в 2 варианта с или без печене. Всичко, от което се нуждаете е няколко продукта, които съм сигурна, че почти всеки хранещ се здравословно ги има. Така, че всичко от което се нуждаете е:
- Бадемово брашно или трохи
- Кокосово масло
- Ванилия
- Еритритол на прах или ксилитол - не препоръчвам на кристали, защото няма да се разтопи в карамеленият слой. За да направите кристалният еритритол на прах, може да пулсирате няколко пъти в булет или блендер.
- Фъстъчено масло или бадемово /защо не и сусамов тахан 😉/ - уверете се, че използвате тахан без добавена захар или масло. В последно време попадам на доста некачествена продукция. Чети етикета!
Ако имате всички тези неща, веднага може да запретнете ръкави и да пристъпите към изпълнението на тази лесна и бърза рецепта. Както ви споменах може да направите в 2 варианта. Единият е с печене за тези от вас, които харесват хрупкавата част на оригиналният вариант на десерта. В другият вариант имате готова почти веднага следобедна закуска. Ако изберете варианта с печене, то ще ви е необходимо тава с хартия за печене и 12 мин. на 180 C. Като ще печете, само долният бадемов слой. Ако изберете суровият вариант трябва за замразявате всеки слой за около 10 мин. преди да сложите следващият, и след това да съхранявате в хладилник, като ги извадите непосредствено преди консумация.
Можете да направите карамеленият слой в много варианти. Ако обичате фъстъчено масло/ аз го обожавам, но внимавайте с него/ е най - добрият вариант за този десерт. Разбира се, не е проблем ако използвате и друг вид тахан. Също така, за тези които не са на кето режим, може да направите карамеленият слой от фурми./Рецепта може да намерите тук./
Последният слой е шоколадов. Може да използвате какъвто прецените. Аз лично използвам за повечето рецепти над 80% какао с подсладител/веган/.
Тези кето Туикс барчета са много засищащи, затова препоръчвам консумацията да е по 1 на ден. В 1 бар се съдържат 178 ккал и 2 гр. нетни въглехидрати. От това количество ще се получат 16 бр. барчета, но ако искате да намалите въглехидратите и калориите разрежете на още половина и ще станат 32 бр.
Добре е да използвате съд с размери 18 см. на 28 см. За да излезе същото количество посочено по горе, друг вариант е съд с размери 23 см. на 23 см.
Здравословен "Twix" бар
Необходими продукти:
За бадемовият слой:
- 155 гр. бадемово брашно или трохи
- 40 гр. Еритритол на прах или ксилитол
- 1/4 ч.л. сол или щипка сол
- 6 с.л. кокосово масло разтопено
- 4 с.л. вода
- 1 ч.л. екстракт от ванилия или 1 ванилия на прах
За карамеленият слой:
- 150 гр. Фъстъчено масло
- 65 гр. Кокосово масло
- 60 гр Еритритол и ксилитол на прах/може самоеритритол или само ксилитол/
- 1 ч.л. екстракт от ванилия или 1 ванилия на прах
За шоколадовият слой:
- 100 гр. шоколад над 85% какао
- 1 с.л. кокосово масло
Начин на приготвяне:
- Пригответе подходящ съд и сложете хартия за печене.
- Ако искате хрупкав слой предварително загрейте фурната на 180 С. Ако ли не пропуснете тази стъпка
- В купа със среден размер изсипете бадемовото брашно, еритритола и солта. Разбъркайте
- След това към тази смес добавете кокосовото масло, водата и ванилията.
- Смесете добре съставките и оформете тесто.
- Натиснете тестото в предварително подготвената тава и оформете равномерен слой. По желание използвайте шпатула или чаша, за да загладите слоя.
- Печете на 180 С за 12 -15 мин. или приберете във фризера докато приготвите карамеленият слой.
- Изсипете в купа фъстъченото масло, кокосовото, еритритола на прах, ванилията и разбъркайте добре до хомогенна смес.
- Извадете тавата от фурната и охладете за 10 мин. и тогава добавете 2 слой. Ако сте избрали варианта без печене извадете от фризера изсипете и разпределете равномерно карамеленият слой.
- Следващата стъпка е да приберете отново във фризера и да изчакате 10 - 15 мин. Независимо дали сте избрали печеният или суров вариант. Може да нарежете 2 - та слоя предварително и да залеете с шоколад всяко барче по отделно.
- Разтопете шоколада на водна баня и добавете кокосовото масло.
- Извадете съда от фризера и завършете като разпределите равномерно и шоколадовият слой.
- Приберете за 7-9 мин. във фризера.
- Извадете от фризера и от съда в който сте сложили 3 - те слоя и нарежете на 16 или 32 парчета. /Може да погледнете видеото рецептата./
- Сервирайте с щипка морска сол отгоре. /по желание/
- Съхранявайте в хладилник.
Коментари
Публикуване на коментар