Боровинков сладолед /веган, палео/

  • Повече слънчеви часове и лятото вече е факт, следователно и желанието ми за сладолед е изключително голямо. Преди време, ви бях споделила  рецепта за сладолед с авокадо, но понякога ми се хапва нещо шоколадово. А именно този сладолед ще бъде всичко, което има един истински сладолед и то на клечка! Сладоледа НЕ съдържа млечни продукти, захар, яйца или глутен, затова може да и се насладите без угризение. Знаете за слабостта ми към боровинките, а съчетани с кокос и шоколад са божествени. Разбира се виеможе да замените с малини, ягоди, къпини или каквото предпочитате. Не трябва да ви притеснява и факта, че сладоледа е на растителна основа, по нищо не отстъпва на другите млечни сладоледи. Правенето на подобен тип сладоледи, е изключително лесно. Ето и всичко от което се нуждаете за този сладолед:


  • Кашу - предполагам се досещате, че трябва да бъде предварително накиснато във вода за минимум 6 часа.
  • Кокосова сметана - почти във всеки кен кокосово мляко може да откриете. Оставете в хладилник преди да отворите, за да отделите гъстата част от млякото. 
  • Кокосово масло
  • Подсладител - еритритол, ксилитол, стевия, кленов сироп, мед каквото предпочитате
  • Чиа
  • Боровинки или друг вид горски плодове
  • Ванилия
  • Шоколад

Друго, което може да направите, ако не сте на строг кето режим е карамел от фурми. Изключително лесен и адски вкусен става. За него са ви нужни:

Карамел от фурми
  • 10 фурми /най - добре е те да са неподсладени/
  • Щипка сол
  • 2 с.л. сусамов тахан / може да използвате друг вид тахан/
  • 1 с. л. кокосово масло
  • Ванилия
  • 1 с.л. вода
  • 1 с.л. мед или кленов сироп /може да пропуснете, ако не обичате много сладко/
Всичко това отива в блендера и след по - малко от минута е готово! Този веган карамел може да сложите във сърцевината  на сладоледа.


Боровинков сладолед


Необходими продукти:
   
    За основата:
  • 100 гр. Кашу
  • 150 гр. Кокосова сметана
  • 50 гр. Кокосово масло
  • 60 гр. Еритритол
  • 1/2 ч.л. Ванилия
    За сърцевината на сладоледа:
  • 60 гр. Боровинки
  • 1 с.л. Еритритол
  • 1/2 с.л. Чиа
Начин на приготвяне:
  1. Предварително накиснете, кашу в купичка с вода и оставете за 6 ч. или за през нощта.
  2. Подгответе всички необходими продукти.
  3. Използвах замразени боровинки и предварително извадих и поръсих със семената и еритритол.
  4. Блендирайте до хомогенна смес: Кашуто, сметаната, маслото, еритритола, ванилията.
  5. Изсипете във формички за сладолед 2/3 от основата, след това сложете от боровинковото "сладко" във сърцевината и допълнете с основата от сладоледа.
  6. Разтопете шоколад на водна баня, оставете леко да изстине.
  7.  Потопете сладоледа на клечка в шоколад, замразете отново и след 1 час му се насладете.
Надявам се, да ви е харесала и тази рецепта и да споделите с мен в Facebook или Instagram, вашите резултати. Изключително ми е приятно да виждам вашите снимки и коментари за рецептите.


Коментари

Популярни публикации