Боровинков сладолед /веган, палео/
- Повече слънчеви часове и лятото вече е факт, следователно и желанието ми за сладолед е изключително голямо. Преди време, ви бях споделила рецепта за сладолед с авокадо, но понякога ми се хапва нещо шоколадово. А именно този сладолед ще бъде всичко, което има един истински сладолед и то на клечка! Сладоледа НЕ съдържа млечни продукти, захар, яйца или глутен, затова може да и се насладите без угризение. Знаете за слабостта ми към боровинките, а съчетани с кокос и шоколад са божествени. Разбира се виеможе да замените с малини, ягоди, къпини или каквото предпочитате. Не трябва да ви притеснява и факта, че сладоледа е на растителна основа, по нищо не отстъпва на другите млечни сладоледи. Правенето на подобен тип сладоледи, е изключително лесно. Ето и всичко от което се нуждаете за този сладолед:
- Кашу - предполагам се досещате, че трябва да бъде предварително накиснато във вода за минимум 6 часа.
- Кокосова сметана - почти във всеки кен кокосово мляко може да откриете. Оставете в хладилник преди да отворите, за да отделите гъстата част от млякото.
- Кокосово масло
- Подсладител - еритритол, ксилитол, стевия, кленов сироп, мед каквото предпочитате
- Чиа
- Боровинки или друг вид горски плодове
- Ванилия
- Шоколад
Друго, което може да направите, ако не сте на строг кето режим е карамел от фурми. Изключително лесен и адски вкусен става. За него са ви нужни:
Карамел от фурми
- 10 фурми /най - добре е те да са неподсладени/
- Щипка сол
- 2 с.л. сусамов тахан / може да използвате друг вид тахан/
- 1 с. л. кокосово масло
- Ванилия
- 1 с.л. вода
- 1 с.л. мед или кленов сироп /може да пропуснете, ако не обичате много сладко/
Всичко това отива в блендера и след по - малко от минута е готово! Този веган карамел може да сложите във сърцевината на сладоледа.
Боровинков сладолед
Необходими продукти:
За основата:
- 100 гр. Кашу
- 150 гр. Кокосова сметана
- 50 гр. Кокосово масло
- 60 гр. Еритритол
- 1/2 ч.л. Ванилия
За сърцевината на сладоледа:
- 60 гр. Боровинки
- 1 с.л. Еритритол
- 1/2 с.л. Чиа
Начин на приготвяне:
- Предварително накиснете, кашу в купичка с вода и оставете за 6 ч. или за през нощта.
- Подгответе всички необходими продукти.
- Използвах замразени боровинки и предварително извадих и поръсих със семената и еритритол.
- Блендирайте до хомогенна смес: Кашуто, сметаната, маслото, еритритола, ванилията.
- Изсипете във формички за сладолед 2/3 от основата, след това сложете от боровинковото "сладко" във сърцевината и допълнете с основата от сладоледа.
- Разтопете шоколад на водна баня, оставете леко да изстине.
- Потопете сладоледа на клечка в шоколад, замразете отново и след 1 час му се насладете.
Коментари
Публикуване на коментар