Бързи Кето питки /веган, палео/
Случвало ли ви се е, да се озовете с празен хладилник и неистово желание за хляб? 😁😌 Ако е така, това е вашата рецепта! Тези кето питки са много лесни и бързи, когато нямате време. Добрата новина е, че имате нужда само от 5 съставки! Хлебчетата стават хрупкави, плътни и много вкусни. Това е идеалният старт за деня само с 1.2 грама нетни въглехидрати, пълни със фибри. Без глутен, без яйца и без млечни. Готови само след 60 сек. в микровълновата фурна. За да направите рецептата са ви необходими 5 основни съставки:
- Ленено брашно - то ми е любимо, защото е достъпно - намира се в почти всеки магазин. Ако имате кафемелачка, блендер или екстрактор, ви препоръчвам да си го направите сами. Също така в 100 гр. ленено семе се съдържат 2 гр. нетни въглехидрати. В лененото семе се съдържа 30% желязо и 20% калций от ПДП. Изключително ценни семена при спазване на веган режим. На пазара се намират вече и златни ленени семена, те са с по - лек вкус.
- Кокосово брашно - в тази рецепта не ви трябва много, тъй като това е рецепта за нисковъглехидратен хляб и без яйца, ще имате нужда, за да слепите съставките.
- Вода или ядково мляко по избор - и с двата продукта става добре. Ако решите да използвате мляко направете го, но в неподсладен вариант.
- Сода за хляб + ябълков оцет - Може да пропуснете, ако нямате, но аз силно препоръчвам, добавят типичен традиционен вкус.
Това е! Прави се лесно като комбинирате с ръце съставките, оформяте питките / 2 бр./ слагате в микровълновата и след 60 секунди, имате всичко от което имате нужда! Не са ви нужни специални формички или чаши!
Ако се питате с как да ядем тези бързи питки, отговорът е също толкова лесен?! Има 2 начина по които да му се насладите: уверете се че сте го охладили добре за 1 - 2 минути върху решетка за хляб, за да не се изгорите, а и да се изпари остатъчната влага.
- Единият вариант е до го препечете в тостер за да стане хрупкав, като намажете с ядково масло или обикновено краве масло и подправите на вкус.
- Също така може да направите на сандвич с любимите си продукти (обожавам Сладко от ягоди) или да комбинирате с яйца, домат и чушка. Каквото и да изберете ще ви бъде вкусно, сигурна съм!
Друго което може да направите в зависимост от това дали ще го хапвате с нещо солено или сладко е да подправите:
- Ако е солено: чесън на прах,сол, лук на прах, червен пипер, чубрица или къри, защо не и пармезан. Също така отгоре може да поръсите питките с семена - тиквено, мак, сусамено семе.
- Ако е сладко: ванилия, индийско орехче, канела, портокалова или лимонова коричка.
Ако нямате микровълнова печка, няма проблем! Ще ви предложа вариант в който да изпечете във обикновена фурна, ще ви е необходима тава с пергаментова хартия и повече време! Необхозими са ви 8 -12 минути на 180°С .Разбира се може да направите и по голямо количество, но не препоръчвам да съхранявате за повече от 2 дни! Ще ви предложа и още един вариант! Може да изпечете на тиган питките, ако е незалепващ няма да имате нужда от масло. Просто поставете питките в тигана и печете за 2 -3 мин от едната и другата страна. Време е да преминем и към точната рецепта!
Бързи кето питки
Необходими продукти:
- 54 гр ленено брашно / 1/4 ч.ч./
- 2 ч.л. кокосово брашно
- 1/2 ч.л. сода
- 1 с.л. непастьоризиран ябълков оцет
- 4 с.л. Вода или ядково мляко /30 мл./
- Подправки - по желание / по - горе може да прочетете предложенията ми/
Начин на приготвяне:
- Обърнете внимание, че това не са типичните, меки и влажни питки, които се получават в микровълновата печка! От това количество ще получите 2 питки.
- В купа сложете лененото брашно, кокосовото брашно, содата, оцета и водата.
- Използвайте ръцете си за да смесите съставките, не трябва да отнеме повече от минута.
- Оформете топка и притиснете с ръце.
- Ако е много сухо добавете още малко вода или мляко /1/2 ч.л./. Това може да се случи, ако ако използвате прясно току що смляно ленено семе - то е склонно да поеме, повече течност.
- Ако решите да добавите семена сложете в чиния и притиснете питките така, че да залепнат семената по тях.
- Сложете 2 питки в чиния и печете 1 мин. Ако не са готови, вкл. за още 30 сек.
- Охладете за 1 - 2 минути върху решетка.
- Дъното на хляба винаги е малко влажно, но то бързо се изпарява когато го охладите върху решетка. Консумирайте веднага, след като охладите!
- Разрежете питката на половина и гарнирайте по ваше желание! Добър апетит!
Наистина се надявамq да ви се е харесала и тази рецепта за Бързи питки с ленено семе и да оставите вашият коментар, резултат или въпрос. Видео рецепта, може да видите в Facebook или Instagram!
Коментари
Публикуване на коментар