Сладко от ягоди /веган/палео/



Пролетта настъпи, а с нея идва един от любимите ми плодове именно ягодите. Ягодите са ярко червени, сочни и сладки. Те са отличен източник на витамин С и манган, а също така съдържат прилични количества фолат (витамин В9) и калий. Ягодите са много богати на антиоксиданти и растителни съединения, които могат да имат ползи за здравето на сърцето и контрола на кръвната захар. Обикновено консумирани сурови и пресни, тези плодове могат да се използват и в различни конфитюри, желета и десерти. Ягодите се състоят главно от вода (91%) и въглехидрати (7,7%). Те съдържат само незначителни количества мазнини (0,3%) и протеини (0,7%).

Хранителните вещества в сурови ягоди на 3,5 унции (100 грама) са:
     Калории: 32
     Вода: 91%
     Протеин: 0,7 грама
     Въглехидрати: 7,7 грама
     Захар: 4,9 грама
     Фибри: 2 грама
     Мазнини: 0,3 грама
Витамините и минералите в ягодите са:

      Витамин С - ягодите са отличен източник на витамин С, антиоксидант, необходим за здравето на имунитета и кожата.
      Манган - често срещан в големи количества в пълнозърнести храни, бобови растения, плодове и зеленчуци, този микроелемент е важен за много процеси във вашето тяло .
      Фолат (витамин В9) - един от витамините от групата В, фолатът е важен за нормалния растеж на тъканите и функцията на клетките - и е основен за бременни жени и не само.
      Калии - Този минерал участва в много основни функции на тялото, като например регулиране на кръвното налягане.
      В по-малка степен ягодите осигуряват също желязо, мед, магнезий, фосфор и витамини B6, K и E.

Ягодите са ниско калорични, богати на антиоксиданти и отлично допълнение към здравословна диета. Днес ще ви споделя как да си направите сурово сладко от ягоди.

Сурово сладко от ягоди

Необходими продукти:

     350 гр. ягоди
     3 с.л. ксилитол /еритритол/
     2 с.л. чиа
     ½ с.л. лимонов сок

Начин на пригтвяне:

Измиваме и нарязваме ягодите. Слагаме ксилитола, чията, лимоновият сок и оставаме за 1 час на стайна температура. След това намачкваме с преса за картофи или с пасатор на най -ниска степен. След това събираме в буркан, който се затваря херметически и прибираме в хладилник. Може да съхраняваме до 3 дни в хладилник. Обещах да споделя за по дългото съхранение на сладкото, резултата от това е 5 малки стерилизирани буркана. Варят се и когато кипнат оставяме за 5 минуни. След което изваждаме и обръщаме бурканите. Във фризера замразих във форми за лед успешно част от сладкото. Изваждате няколко купчета предварително ден преди това и имате свежо сладко за закуска. Опитайте сигурна съм, че ще ви хареса! 




За повече рецепти и информация Instagram:

https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/



Източник на информация:
www.healthline.com

Коментари

Популярни публикации