Сладко от ягоди /веган/палео/
Пролетта настъпи, а с нея идва един от любимите
ми плодове именно ягодите. Ягодите са ярко червени, сочни и сладки. Те са отличен източник на витамин С и манган, а
също така съдържат прилични количества фолат (витамин В9) и калий. Ягодите са много богати на антиоксиданти и
растителни съединения, които могат да имат ползи за здравето на сърцето и
контрола на кръвната захар. Обикновено консумирани сурови и пресни, тези
плодове могат да се използват и в различни конфитюри, желета и десерти. Ягодите се състоят главно от вода (91%) и
въглехидрати (7,7%). Те съдържат само
незначителни количества мазнини (0,3%) и протеини (0,7%).
Хранителните вещества в сурови ягоди на 3,5 унции
(100 грама) са:
●
Калории: 32
●
Вода: 91%
●
Въглехидрати: 7,7 грама
●
Захар: 4,9 грама
●
Фибри: 2 грама
●
Мазнини: 0,3 грама
Витамините и минералите в ягодите са:
●
Витамин С - ягодите са отличен източник на
витамин С, антиоксидант, необходим за здравето на имунитета и кожата.
●
Манган - често срещан в големи количества в пълнозърнести храни, бобови растения,
плодове и зеленчуци, този микроелемент е важен за много процеси във вашето тяло
.
●
Фолат (витамин В9) - един от витамините от групата В, фолатът е
важен за нормалния растеж на тъканите и функцията на клетките - и е основен за
бременни жени и не само.
●
Калии -
Този минерал участва в много основни функции на тялото, като например
регулиране на кръвното налягане.
●
В по-малка степен ягодите осигуряват също
желязо, мед, магнезий, фосфор и витамини B6, K и E.
Ягодите са ниско калорични, богати на
антиоксиданти и отлично допълнение към здравословна диета. Днес ще ви споделя как да си направите сурово
сладко от ягоди.
Необходими продукти:
●
350 гр. ягоди
●
3 с.л. ксилитол /еритритол/
●
2 с.л. чиа
●
½ с.л. лимонов сок
Начин на
пригтвяне:
Измиваме и нарязваме ягодите. Слагаме ксилитола, чията, лимоновият сок и оставаме за 1 час на стайна температура. След това намачкваме с преса за картофи или с пасатор на най -ниска степен. След това събираме в буркан, който се затваря херметически и прибираме в хладилник. Може да съхраняваме до 3 дни в хладилник. Обещах да споделя за по дългото съхранение на сладкото, резултата от това е 5 малки стерилизирани буркана. Варят се и когато кипнат оставяме за 5 минуни. След което изваждаме и обръщаме бурканите. Във фризера замразих във форми за лед успешно част от сладкото. Изваждате няколко купчета предварително ден преди това и имате свежо сладко за закуска. Опитайте сигурна съм, че ще ви хареса!
За повече рецепти и информация Instagram:
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Източник на информация:
www.healthline.com
Коментари
Публикуване на коментар