"Фатхед" гевречета

 Може би от заглавието става ясно каква ще бъде следващата рецепта, а именно с така известното "Фатхед" тесто, което ми стана любимо напоследък. От него ще се получат хрупкави малки гевречета с дъвчаща структура отвътре. Като съдържанието на нетни въглехидрати в 1 геврече е 3,5 гр. Това тесто всъщност е универсално и можете да го използвате за хляб, блат за пица, крекери или каквото обичате. Експериментирайте! Класическото "мазно" тесто се прави, само с 3 основни съставки:   

  1. Яйца - задължително е да бъдат на стайна температура
  2.  Настъргана зряла моцарела
  3.  Крема сирене
 

 
    Като може да се добави още: 
  • Бадемово брашно,за да придаде текстура и плътност на тестото. Аз ще добавя  фино бадемово брашно. Разбира се тук не е задължително да сложите фино бадемово брашно, може да използвате и бадемови трохи. Също така, ще добавя и хуск, за да хомогенизирам тестото и да оформя по - лесно гевречетата - тази съставка обаче, не е задължителна.
  • Бакпулвер - за да придаде лека въздушност на тестото.
  • Сол - на вкус
  • Сусам - черен и бял
  • Мак
Първото нещо, което трябва да направите след като подготвите продуктите е да разтопите зрялата моцарела. Първият вариант е в микровълнова печка. Като поставите в купа подходяща за целта и пуснете за 30 секунди! След това извадете, разбъркайте и отново пуснете за 30 секунди. Повторете до пълното разтопяване на моцарелата. Вторият вариант е на котлона, на водна баня. Слагате вода в касерола, подходяща купа и разбърквате до пълното разтопяване. Като и в двата случая добавяте крема сиренето до пълно хомогенизиране. След това добавете сухите съставки и накрая яйцата. Готовото тесто се охлажда за 20 мин. в хладилник. След това разделяте тестото на 12 равни части и оформяте топчета като в центъра оформяте дупчица, за да оформите гевречетата. 
В тази рецепта може да замените яйцата. В 1/3 ч.ч. топла вода добавяте 2 с.л. ленено брашно /златно, за да избегнете горчивият вкус на кафявото ленено семе и смяната на цвета/. Оставяте за 10 мин. докато придобие текстура на яйце. 
Също така може да направите и сладък вариант на гевречетата, като добавите 1/2 ч.л. канела, 2- 3 с.л. еритритол, ванилия.



"Фатхед"гевречета


Необходими продукти:

  • 330 гр. Настъргана зряла моцарела
  • 55 гр. Крема сирене
  • 1 с.л. Бакпулвер
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 250 гр. Бадемово брашно
  • 6 гр. Хуск
  • 2 бр. Големи Яйца
  • Черен и бял сусам
  • Мак
 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 С. Извадете подходяща тава за печене, като сложите пергаментова хартия за печене. 
  2. В голяма купа подходяща за микровълнова печка добавете настърганата моцарела и омекналото крема сирене.  
  3. Сложете в микровълновата за 30 сек. Разбъркайте и отново включете за 30 сек. Общото време, за което моцарелата е размекната добре е около 1 мин. и 30 сек.
  4. Ако не сте привърженик или нямате микровълнова, може да постигнете същият ефект, като разтопите сирената на водна баня.
  5. След това изсипете сухите съставки в разтопеното сирене: бакпулвера, хуск, бадемовото брашно, солта и размесете тестото.
  6. Разбийте яйцата и добавете към тестото.
  7. Сега е момента да работите бързо, за да не се охлади прекалено тестото. Може да разбърквате с каквото ви е удобно - лъжеца, вилица, шпатула или с ръце.
  8. Трябва да се получи меко еластично жълтениково тесто.
  9. Оформете топка тесто и разделете на 12 парчета. Всяко от което трябва да тежи около 64 гр.
  10. Оформете всяко парче на топка и в средата оформете дупчица, за да се оформи геврече.
  11. Поставете готовите гевречета в тава с хартия за печене и намажете с разтопено масло.
  12. Поръсете със сусам и мак.
  13. Печете на 180͒ С с вентилатор за 12 - 15 минути.
  14. Охладете върху решетка, преди да сервирате! Добър апетит!
Може да съхранявате гевречетата до 3 дни в хладилник или да замразите в плик подходящ за целта. 







 
 
 



 
 

Коментари

Популярни публикации