"Фатхед" гевречета
Може би от заглавието става ясно каква ще бъде следващата рецепта, а именно с така известното "Фатхед" тесто, което ми стана любимо напоследък. От него ще се получат хрупкави малки гевречета с дъвчаща структура отвътре. Като съдържанието на нетни въглехидрати в 1 геврече е 3,5 гр. Това тесто всъщност е универсално и можете да го използвате за хляб, блат за пица, крекери или каквото обичате. Експериментирайте! Класическото "мазно" тесто се прави, само с 3 основни съставки:
- Яйца - задължително е да бъдат на стайна температура
- Настъргана зряла моцарела
- Крема сирене
Като може да се добави още:
- Бадемово брашно,за да придаде текстура и плътност на тестото. Аз ще добавя фино бадемово брашно. Разбира се тук не е задължително да сложите фино бадемово брашно, може да използвате и бадемови трохи. Също така, ще добавя и хуск, за да хомогенизирам тестото и да оформя по - лесно гевречетата - тази съставка обаче, не е задължителна.
- Бакпулвер - за да придаде лека въздушност на тестото.
- Сол - на вкус
- Сусам - черен и бял
- Мак
В тази рецепта може да замените яйцата. В 1/3 ч.ч. топла вода добавяте 2 с.л. ленено брашно /златно, за да избегнете горчивият вкус на кафявото ленено семе и смяната на цвета/. Оставяте за 10 мин. докато придобие текстура на яйце.
Също така може да направите и сладък вариант на гевречетата, като добавите 1/2 ч.л. канела, 2- 3 с.л. еритритол, ванилия.
"Фатхед"гевречета
Необходими продукти:
- 330 гр. Настъргана зряла моцарела
- 55 гр. Крема сирене
- 1 с.л. Бакпулвер
- 1/2 ч.л. Сол
- 250 гр. Бадемово брашно
- 6 гр. Хуск
- 2 бр. Големи Яйца
- Черен и бял сусам
- Мак
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 С. Извадете подходяща тава за печене, като сложите пергаментова хартия за печене.
- В голяма купа подходяща за микровълнова печка добавете настърганата моцарела и омекналото крема сирене.
- Сложете в микровълновата за 30 сек. Разбъркайте и отново включете за 30 сек. Общото време, за което моцарелата е размекната добре е около 1 мин. и 30 сек.
- Ако не сте привърженик или нямате микровълнова, може да постигнете същият ефект, като разтопите сирената на водна баня.
- След това изсипете сухите съставки в разтопеното сирене: бакпулвера, хуск, бадемовото брашно, солта и размесете тестото.
- Разбийте яйцата и добавете към тестото.
- Сега е момента да работите бързо, за да не се охлади прекалено тестото. Може да разбърквате с каквото ви е удобно - лъжеца, вилица, шпатула или с ръце.
- Трябва да се получи меко еластично жълтениково тесто.
- Оформете топка тесто и разделете на 12 парчета. Всяко от което трябва да тежи около 64 гр.
- Оформете всяко парче на топка и в средата оформете дупчица, за да се оформи геврече.
- Поставете готовите гевречета в тава с хартия за печене и намажете с разтопено масло.
- Поръсете със сусам и мак.
- Печете на 180͒ С с вентилатор за 12 - 15 минути.
- Охладете върху решетка, преди да сервирате! Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар