Канелени мъфини с ленено брашно

Това е един страхотен празничен десерт с аромат на канела. Тези мъфини са без глутен, без захар и без млечни продукти. Добрата новина е, че са нисковъглехидратни в 1 мъфин се съдържа, само 2,3 гр. нетни въглехидрати. Подходящи са за закуска или следобеден десерт с кафето. Обичам зимата аромата на канела, с която свързвам Коледа. Ето и какво ви е необходимо, за да направите мъфините:



  • Форма/формички за мъфини 
  • Ленено брашно - аз използвам златно ленено семе за направата на брашното и го приготвям ден преди да направя рецептата. 
  • Бадемово брашно - тук не е необходимо да използвате фино бадемово брашно. Може да направите сами стига да имате сурови бадеми и булет. Може да замените бадемовото брашно със слънчогледово. 
  • Яйца - необходими са Ви големи на стайна температура,  не ги заменяйте с повече ленено семе или друго, няма да получите същият резултат.
  • Канела - аз използвам цейлонска.
  • Еритритол - или подсладител по ваш избор 
  • Зехтин - може да замените с кокосово масло /разтопено/
  • Бадемово  или кокосово мляко 
  • Бакпулвер или сода за хляб

Може да експериментирате като добавите 1/3 ч.ч. - смлени орехи, кокосови стърготини, горски плодове, шоколадов чипс или друго.  

 


Канелени мъфини с ленено брашно

Необходими продукти:

  • 120 гр. ленено брашно
  • 110 гр. бадемово брашно/трохи
  • 1 с.л. бакпулвер или 1 ч.л. сода
  • 2 ч.л. цейлонска канела 
  • 140 гр. Еритритол + 2 с.л. 
  • 4 големи яйца / на стайна температура/
  • 125 мл. бадемово мляко
  • 75 мл. зехтин

За поръсване:

  • 2 с.л. Еритритол
  • 1 ч.л. цейлонска канела

 За глазура: 

  • 100 гр. Заквасена сметана /по желание/

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 C.  Подгответе тава с форма за мъфини. Можете да сложите хартиени форми или намазните с кокосово масло формите.
  2. В голяма купа, смесете всички сухи съставки и комбинирайте.
  3. В друга купа разбийте яйцата, след това добавете бадемовото мляко и разтопеното кокосово масло.
  4. Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте до хомогенна смес. Тестото трябва да бъде плътно.
  5. Разпределете равномерно с лъжица за сладолед, за да бъдат еднакви на форма.
  6. В малка купичка разбъркайте еритритол с канела и поръсете върху всеки мъфин.
  7. Печете във фурна на 180 С за  20 минути.
  8. Охладете за 10 минути в фармата и след това извадете, върху метална решетка за да се охладят за около час.
  9. Преди да сервирате потопете мъфините в предварително направената глазура от бадемовото мляко и прахообразният еритритол.  От това количество ще получете 20 - 22 мъфина.

 

       Хранителна информация за 1 мъфин:
  • Общи въглехидрати: 5,5 гр. 
  • Нетни въглехидрати 2.3 гр.
  • Протеин 5,3 гр.
  • Мазнини 16, 5 гр. 
  • 217  kcal


Коментари

Популярни публикации