Канелени мъфини с ленено брашно
Това е един страхотен празничен десерт с аромат на канела. Тези мъфини са без глутен, без захар и без млечни продукти. Добрата новина е, че са нисковъглехидратни в 1 мъфин се съдържа, само 2,3 гр. нетни въглехидрати. Подходящи са за закуска или следобеден десерт с кафето. Обичам зимата аромата на канела, с която свързвам Коледа. Ето и какво ви е необходимо, за да направите мъфините:
- Форма/формички за мъфини
- Ленено брашно - аз използвам златно ленено семе за направата на брашното и го приготвям ден преди да направя рецептата.
- Бадемово брашно - тук не е необходимо да използвате фино бадемово брашно. Може да направите сами стига да имате сурови бадеми и булет. Може да замените бадемовото брашно със слънчогледово.
- Яйца - необходими са Ви големи на стайна температура, не ги заменяйте с повече ленено семе или друго, няма да получите същият резултат.
- Канела - аз използвам цейлонска.
- Еритритол - или подсладител по ваш избор
- Зехтин - може да замените с кокосово масло /разтопено/
- Бадемово или кокосово мляко
- Бакпулвер или сода за хляб
Може да експериментирате като добавите 1/3 ч.ч. - смлени орехи, кокосови стърготини, горски плодове, шоколадов чипс или друго.
Канелени мъфини с ленено брашно
Необходими продукти:
- 120 гр. ленено брашно
- 110 гр. бадемово брашно/трохи
- 1 с.л. бакпулвер или 1 ч.л. сода
- 2 ч.л. цейлонска канела
- 140 гр. Еритритол + 2 с.л.
- 4 големи яйца / на стайна температура/
- 125 мл. бадемово мляко
- 75 мл. зехтин
За поръсване:
- 2 с.л. Еритритол
- 1 ч.л. цейлонска канела
За глазура:
- 100 гр. Заквасена сметана /по желание/
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 C. Подгответе тава с форма за мъфини. Можете да сложите хартиени форми или намазните с кокосово масло формите.
- В голяма купа, смесете всички сухи съставки и комбинирайте.
- В друга купа разбийте яйцата, след това добавете бадемовото мляко и разтопеното кокосово масло.
- Изсипете течните съставки при сухите и разбъркайте до хомогенна смес. Тестото трябва да бъде плътно.
- Разпределете равномерно с лъжица за сладолед, за да бъдат еднакви на форма.
- В малка купичка разбъркайте еритритол с канела и поръсете върху всеки мъфин.
- Печете във фурна на 180 С за 20 минути.
- Охладете за 10 минути в фармата и след това извадете, върху метална решетка за да се охладят за около час.
- Преди да сервирате потопете мъфините в предварително направената глазура от бадемовото мляко и прахообразният еритритол. От това количество ще получете 20 - 22 мъфина.
Хранителна информация за 1 мъфин:
Коментари
Публикуване на коментар