Нисковъглехидратен лимонов кейк
Здравейте, кулинари любители на нисковъглехидратни печива и десерти. Днес съм ви подготвила една интересна рецепта за "Нисковъглехидратен лимонов кейк". Признавам си, че това е най - вкусният кейк, който съм правила досега в нисковъглехидратен вариант. Баланса между сладкия и киселия вкус на лимона придава деликатния и съвършен вкус на този кейк. С тази рецепта може да впечатлите и най - изтънченият вкус в комбинация с чаша чай. Така, че е време да се подготвите за направата му още сега. Разбира се една от най - важните съставки, която го прави така пленителен и вкусен е лимона.🍊 Може, би ще попитате дали въглехидратите не са много!? Тук отговора е категорично - Не!В едно парче, се съдържат само 3,9 нетни въглехидрати. Освен, че кейка е нисковъглехидратен - той е и без млечни продукти.
Ето и продуктите, които ще са ви необходими за направата на кейка:
- Яйца - цели 5 на брой, средно големи и на стайна температура.
- Бадемово брашно - не е необходимо да бъде фино, може да направите и сами.
- Кокосово брашно
- Кокосово масло - трябва да бъде в течно състояние
- Лимонов сок - разбира се прясно изцеден
- Лимонови корички - не е задължително. Аз използвах, кората на домашен лимон. Може да замените с лимонов екстракт.
- Еритритол - може да замените с друг подсладител по желание. Ще ви бъде нужен и прахообразен еритритол за глазурата върху кейка.
Сега да поговорим за най - важното част от рецептата, а именно че всички съставки трябва да бъдат оставени на стайна температура, 3 часа преди да започнете да приготвяте кейка. Всъщност тази важно подробност важи за всички десерти с кокосово масло, защото когато някой от продуктите е по студен, то се втвърдява лесно и става на бучки. Препоръчвам също да изпечете кейка в терин с размери 21х11 см. От това количество ще получите 15 -16 парчета нарязани на филийки.
Нисковъглехидратен лимонов кейк
Необходими продукти:
- 5 бр. Яйца
- 220 гр. Бадемово брашно
- 35 гр. Кокосово брашно
- 150 гр. Еритритол
- 120 мл. Кокосово масло
- 60 мл. Лимонов сок
- 1 с.л. Бакпулвер
- 1 с.л. Лимонови корички или лимонов екстракт
За глазурата:
- 60 гр. Еритритол на прах
- 3 -4 с.л. Лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 С с вентилатор. Поставете хартия за печене в терина.
- В купа разбийте яйцата с еритритола. След това добавете разтопеното кокосовото масло и лимоновият сок. Уверете се, че кокосовото масло не е прекалено горещо.
- В друга купа смесете добре сухите съставки - кокосовото брашно, бадемовото и бакпулвера.
- След това добавете постепенно сухите съставки към яйчената смес, до получаване на гъста еднородна смес.
- Сложете сместа в терина и след това във фурната. След 10 минути. Сложете алуминиево фолио за печене изключете вентилатора и продължете да печете на 160 С. Общо времето за печене е 50 - 60 минути. 10 минути преди да изключите фурната махнете алуминиевото фолио и отново включете на 180 С. Проверете дали е готов с клечка за зъби.
- Оставете 10 -15 минути във фурната да се охлади. След това извадете от терина и оставете да се охлади за около 2 часа или докато достигне стайна температура.
- Разбийте лимоновият сок и прахообразният еритритол и залейте кейка когато е напълно охладен.
- Нарежете и сервирайте с чай! 🍵🍊
Видео към рецептата, може да намерите в Instagram или Facebook!
Коментари
Публикуване на коментар