Ванилов "Mug" кейк /нисковъглехидратен/
Най - любимата ми част от готвенето са десертите, особено тези които не изискват особени усилия. Това е страхотна идея за бърза закуска или следобедно утоляване на желанието за нещо сладко. Също така са изключително засищащи, защото съдържат много мазнини и фибри.Тези малки вкусни кексчета са моят любим бърз десерт. Разбира се в тях няма глутен, захар или млечни продукти. Само 4 гр. нетни въглехидрати в един мъфин. Вече за никой не е, тайна приготвянето на сочен, влажен и пухкав нисковъглехидратен кейк - това се постига с фино бадемово брашно. В тази рецепта ще ни бъде нужно точно такова. Печенето на тези мъфини става в микровълнова фурна, затова трябва да се внимава с каква мощност е вашата. Повечето са между 800W и 1000W и времето за изпичане ще бъде 70-90 секунди. Разбира се има вариант, мъфините да бъдат изпечени и в обикновена фурна /повече информация, долу в описанието/. Необходимите продукти за тази рецепта са:
- Фино бадемово брашно - изключително важно, защото няма да постигнете сочно и пухкаво кексче.
- Кокосово масло - Предварително разтопено.
- Яйце - голямо и на стайна температура, ако използвате малко рискувате кексчето да стане сухо.
- Еритритол или подсладител/захар по ваш избор за хората извън нисковъглехидратното хранене, изключително добър вариант е кокосовата захар. Аз в случая ще използвам кристален еритритол.
- Ванилия - може да използвате екстракт или ванилия на прах. За съжаление шушулка истинска ванилия се открива много трудно в магазините, а и цената е доста екзотична.
Както споменах, не всеки разполага с микровълнова печка, затова има опция да изпечете мъфини в обикновена фурна. Разбира се трябва да направите и по голямо количество, защото тук продуктите са за 1 или 2 мъфина в зависимост от формите, които ще използвате. Предварително трябва да загреете фурната на 180 С и печете за 8 -12 мин. ниво 2 или средно ниво.
Ако все пак решите да изпечете мъфина в микровълнова фурна, препоръчвам да настроите на 800W, а времето за печене е 80 сек., ако използвате чаша достатъчно голяма, която да събере цялата смес.Обикновените формички за мъфини са малки за това количество и аз направих 2 бр. от готовата смес. В моя случай 1 кексче се изпича за 40 сек. При микровълновата фурна с мощност 600W времето необходима за изпичането на мъфин е около 100 -110 сек., или както споменах ако, разделите сместа на 2, времето за печене е 50 сек.
Ванилов "Mug" кейк
Необходими продукти:
- 45 гр. фино бадемово брашно
- 1/4 ч.л. сода или бакпулвер
- 22 гр. еритритол
- 15 мл. кокосово масло
- 1 голямо яйце
- 1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
- Намазнете предварително формата за мъфина, като за това количество ще ви е необходима с размери 9 см. в диаметър и минимум 6 см. височина в противен случай разделете на 2. Това ще предотврати преливането на кексчето от формата.
- В малка купа разбъркайте бадемовото брашно, содата и еритритола.
- В друга купичка разбийте яйцето, което е на стайна температура, ванилията и кокосовото масло/ разтопено/.
- Хомогенизирайте съставките за кексчето и изсипете в чаша /може предварително да поставите хартиена формичка за мъфин.
- Сложете в микровърновата фурна на 800W за 80 секунди / или обикновена предварително загрята на 180 С за 8-12 мин./Аз използвах малки формички и разделих сместа на 2, като пекох по отделно всяко кексче за 40 секунди. Не прекалявайте с печенето дори и да ви се стори леко влажно, при изстиването му ще се изпече допълнително. Ако прекалите с печенето рискувате да стане сухо.
- Оставете в чашата още минута извън фурната. След това извадете и сервирайте със заквасена сметана. Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар