Шоколадова торта /нисковъглехидратна/

Честит рожден ден на мен.😊 Това е и повода, за да направя, тази много шоколадова торта. Ще ви хареса, заради влажната текстура на блатовете и нежният бадемов крем. Истинска шоколадова наслада. Разбира се, за да направите нисковъглехидратна шоколадова торта, ще са ви нужни брашна с ниско съдържание на въглехидрати, подходящ подсладител, също така неподсладено ядково мляко, какао на прах и т.н. Както може би се досещате една от основните съставки е бадемовото брашно /фино/. Като в състава и влизат още 8 продукта и те са:

 

  • Фино бадемово брашно
  • Неподсладено какао на прах
  • Еритритол - или любимият ви подсладител, ако сте на палео режим може да използвате кокосова захар
  • Яйца - големи яйца на стайна температура
  • Неподсладено бадемово или кокосово мляко
  • Бакпулвер
  • Ванилия
  • Масло
  • Бадемов тахан, може да използвате и фъстъчено масло - но това ще повиши въглехидратите!
  • Течен или прахообразен подсладител
  • Какаова паста и бадеми за украса

 

 

Ключът за създаването на сочен блат е печенето му на ниска температура - 160 C /без вентилатор/, също така да наблюдавате често последните 10 мин, като проверявате с клечка. Блата е готов, когато клечката излезе чиста, но в същото време леко влажна. Друг трик, който може да приложите е разбиването на висока скорост на течните съставки, преди да комбинирате със сухите.  

Крема е най - хубавата част от самата торта. Той е направен от бадемов тахан, масло, какао,бадемово мляко и напомня за течен шоколад.

 

Шоколадова торта

 Необходими продукти:

    за блата:

    • 4 големи яйца
    • 60 мл. кокосово масло
    • 80 мл. неподсладено бадемово или кокосово мляко
    • 1 ч.л. ванилия
    • 160 гр. бадемово брашно
    • 100 гр. еритритол
    • 40 гр. какао на прах
    • 1 1/2 ч.л. бакпулвер

     За крема:

    • 115 гр. краве масло
    • 125 гр. бадемов тахан или фъстъчено масло
    • 15 гр. какао на прах
    • 40 гр. Еритритол на прах или течен подсладител / паста от фурми/
    • 30 мл. бадемово мляко 

Начин на приготвяне:

    1. Загрейте фурната на 160 С. Пригответе форма с дъно/15 см./ и сложете хартия за печене.
    2. В купа разбийте с електрически миксер яйцата, разтопеното кокосово масло, бадемовото мляко, ванилията заедно за 45 секунди на средно висока степен /или докато се образуват пухкави малки мехурчета/
    3. В друга купа разбъркайте бадемово брашно, какаото на прах, подсладителя и бакпулвера.
    4. Изсипете яйчената смес върху сухите съставки и смесете внимателно с шпатула докато получаване на хомогенно смес. 
    5. Прехвърлете половината от шоколадовата смес във форма за печене. Аз използвах алуминиеви форми, защото нямам с толкова малък диаметър форма с падащо дъно.
    6. Печете 40 -45 мин. на предварително загрята фурна на 160 С.
    7. Охладете блата за 5 мин. и извадете от формата. Оставете да се охладят до стайна температура, за около 3 часа.
    8. В купа за разбиване добавете тахана и маслото, разбивайте докато стане, кремообразно гладко. 
    9. Добавете подсладител, какаото на прах и млякото. Разбивайте до гладък крем.
    10. Уверете се, че блатовете са напълно изстинали. Сглобете тортата като върху първият блат поставите 1/3 от крема. Разнесете с шпатула равномерно. Сложете и вторият блат и изсипете останалото количество от крема. Разнесете добре с помощта на шпатула и по стените. По желание може да украсите тортата с шоколад, бадеми, горски плодове и др. 
Видео към рецептата може да намерите в Instagram или Facebook.

P.S. Ако искате да направите голяма торта удвоете количеството на продуктите и изпечете 2 блата по отделно в форма за печене 22 см. Удвоете, и продуктите за крема.


Коментари

Популярни публикации