Нисковъглехидратни тортили с чиа семена
Всеки търси разнообразна и питателна храна и аз не правя изключение от това правило, за това обичам да експериментирам с различни рецепти. Тази рецепта за нисковъглехидратна тортила с чиа семена е лесна и бърза рецепта и възможност да хапнете нещо различно. Палео, веган и без глутен. Във всяка тортила се съдържат само 3,8 гр. нетни въглехидрати /Ако спазите количеството продукти и разделите на 8. Имат вкус на истински пълнозърнести тортили, но разбира се с нисковъглехидратни брашна. Също така съдържа само 5 достъпни съставки и те са:
- Чиа семена - в тази рецепта са ни необходими блендирани семена
- Бадемово брашно
- Кокосово брашно
- Вода - трябва ви топла
- Сол - на вкус
Много лесно може да направите своите нисковъглехидратни тортили като първо трябва да подготвите продуктите и да ги измерите точно. Аз винаги използвам електронна везна. Добре е да се спазват точните пропориции, когато работите с нисковъглехидратни брашна. Съдържанието на голямо количество фибри води до силно абсорбиране на течности. Ако добавите повече от брашното тестото става прекалено сухо и неподходящо за работа. И обратно, ако добавите по- малко, тестото става мокро и лепкаво.Може да използвате капак от тенджера за да оформите по - лесно кръг. Друго, което ви е необходимо е хартия за печене, за лесно оформяне и на последно място, но не и по - важност е добре да използвате незалепващ тиган.
През летният си имам любима комбинация за тортилата, а тя е съчетание от пилешко месо, майонеза/ правя домашна с зехтин - може да намерите рецепта тук/ зелена салата и авокадо.
Нисковъглехидратни тортили с чиа семена
Необходими продукти:
- 80 гр. смлени чиа семена
- 115 гр. бадемово брашно
- 30 гр. кокосово брашно
- 240 мл топла вода
- 1/2 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
- Сложете чиа семената в блендер и ги направете на брашно. Препоръчвам да сложите повече семена и да покриете ножчетата на блендера, за да направите семената на фино брашно. След това премерете необходимото количество за рецептата и останалото съхранете в буркан за не повече от 1 месец.
- В купа смесвате смлените семена от чиа, бадемовото брашно, кокосовото брашно, солта, разбърквате до хомогенизиране на сухите съставки.
- След това изсипете топлата вода и и омесете тестото добре.
- В началото тестото е доста лепкаво. Оставете за 1 - 2 минути да се абсорбира водата. Ако все още е лепкаво добавете 1 с.л. хуск или кокосово брашно. Също така препоръчвам да направите брашното от чиа или бадемовото ден преди да направите рецептата.
- Разделете тестото на 8 равни части.
- Разточете всяка част от тестото между 2 листа хартия за печене. За да отделите по - лесно, може да намазните леко с гхи или зехтин. Също така, може да използвате чиния или капак, за да оформите правилен кръг с нож. /Аз не използвах./
- Загрейте незалепващ тиган и печете тортилата за 2 -3 мин. от всяка страна.
- Напълнете вашата тортила с любимата си салата, месо или сирене.
- Може да съхраните тортилата до 4 дни в хладилник или за замразите във фризера. Като извадите 1 час преди консумация.
- Видео рецепта,
може да видите в Facebook или Instagram!
Коментари
Публикуване на коментар