Пролетна запеканка с тиквички

Следващата рецепта е сезонна и лесна, тя е идеалната лека вечеря. Включва няколко любими млечни продукти, а именно сметана и кашкавал. Абсолютно кето класика, която е без яйца и без глутен. Повечето рецепти за огретен включват брашно и прясно мляко, което не е никак подходящо за хора спазващи кето режим. И така трикът за постигане на подобна текстура е със заквасена сметана, сметана за готвене и кашкавал, може и друг вид сирена като моцарела или пармезан. Нека да ви запозная с точните съставки:


  • Тиквички - ще приложим трик, за да нямат вкус на варени тиквички.
  • Чесън - мисля, че на всеки му харесва аромата на чесън и копър с тиквичките.
  • Лук
  • Сметана за готвене
  • Заквасена сметана
  • Кашкавал - както споменах по - горе, може да добавите същото количество пармезан или моцарела.
  • Масло или зехтин
  • Копър
  • Сол


В рецептата няма нищо сложно или необичайно, предварителната подготовка и точното количество ще ви помогнат за перфектни резултати. За да не станат тиквичките варени, а печени, първо трябва да осолите и оставите за 30 мин. Солта ще помогне за тяхната дехидратация. След това отцеждате отделената вода и подреждате в тава тиквичките, които предварително сте нарязали на кръгчета. Другото специфично в рецептата е правилното подреждане на тиквичките, за да може да се сготвят равномерно. А и изглежда красиво, нали?



Пролетна запеканка с тиквички

Необходими продукти:
  • 4 средно големи тиквички
  • 50 гр. лук
  • 3 скилидки чесън
  • 250 мл. сметана за готвене
  • 200 гр. заквасена сметана
  • 200 гр. кашкавал и 50 гр. за поръсване накрая
  • Масло или зехтин
  • Една връзка копър
  • Сол
Начин на приготвяне:
  1. Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина около 0,5 см. Сложете ги в купа и посолете. Оставете ги за 30 мин., за да може да излезе излишната вода от тях. Отцедете излишната вода. След това може да ги подсушите и с кухненска хартия.
  2. Подредете тиквичките в тава и ги сложете във фурната за 10 - 15 мин на 220 C  с вентилатор.
  3. Настържете кашкавала или сиренето, което ще използвате.
  4. Нарежете лука на полумесец.Чесъна на преса или нарежете на ситно.
  5. В тиган сложете маслото, чесъна и лука да се задушат за 2 -3 мин.
  6. Добавете и сметаната за готвене, след това заквасената сметана като готвите още 2 мин.
  7. Добавете и кашкавала и разбъркайте добре докато се разтопи. По желание може да добавите в тази стъпка черен пипер и сол.
  8. Накрая извадете тиквичките от фурната и ги залейте равномерно с готовата смес.
  9. Накрая поръсете с още кашкавал и печете до златист загар или още около 10 мин.
  10. Сервирайте докато е топлои поръсете с копър. Бон апети!
От това количество продукти се получават 6 порции. Като в 1 порция се съдържа:
  • 298 ккал
  • 8,3 гр. общи ваъглехидрати
  • 6,6 гр. нетни въглехидрати
  • 24,3 гр. мазнини
  • 13,4 гр. протеини

Надявам се, да ви е харесала и тази рецепта и да споделите с мен в Facebook или Instagram, вашите резултати. Изключително ми е приятно да виждам вашите снимки и коментари за рецептите.








Коментари

Популярни публикации