Пролетна запеканка с тиквички
Следващата рецепта е сезонна и лесна, тя е идеалната лека вечеря. Включва няколко любими млечни продукти, а именно сметана и кашкавал. Абсолютно кето класика, която е без яйца и без глутен. Повечето рецепти за огретен включват брашно и прясно мляко, което не е никак подходящо за хора спазващи кето режим. И така трикът за постигане на подобна текстура е със заквасена сметана, сметана за готвене и кашкавал, може и друг вид сирена като моцарела или пармезан. Нека да ви запозная с точните съставки:
- Тиквички - ще приложим трик, за да нямат вкус на варени тиквички.
- Чесън - мисля, че на всеки му харесва аромата на чесън и копър с тиквичките.
- Лук
- Сметана за готвене
- Заквасена сметана
- Кашкавал - както споменах по - горе, може да добавите същото количество пармезан или моцарела.
- Масло или зехтин
- Копър
- Сол
В рецептата няма нищо сложно или необичайно, предварителната подготовка и точното количество ще ви помогнат за перфектни резултати. За да не станат тиквичките варени, а печени, първо трябва да осолите и оставите за 30 мин. Солта ще помогне за тяхната дехидратация. След това отцеждате отделената вода и подреждате в тава тиквичките, които предварително сте нарязали на кръгчета. Другото специфично в рецептата е правилното подреждане на тиквичките, за да може да се сготвят равномерно. А и изглежда красиво, нали?
Пролетна запеканка с тиквички
Необходими продукти:
- 4 средно големи тиквички
- 50 гр. лук
- 3 скилидки чесън
- 250 мл. сметана за готвене
- 200 гр. заквасена сметана
- 200 гр. кашкавал и 50 гр. за поръсване накрая
- Масло или зехтин
- Една връзка копър
- Сол
Начин на приготвяне:
- Нарежете тиквичките на кръгчета с дебелина около 0,5 см. Сложете ги в купа и посолете. Оставете ги за 30 мин., за да може да излезе излишната вода от тях. Отцедете излишната вода. След това може да ги подсушите и с кухненска хартия.
- Подредете тиквичките в тава и ги сложете във фурната за 10 - 15 мин на 220 C с вентилатор.
- Настържете кашкавала или сиренето, което ще използвате.
- Нарежете лука на полумесец.Чесъна на преса или нарежете на ситно.
- В тиган сложете маслото, чесъна и лука да се задушат за 2 -3 мин.
- Добавете и сметаната за готвене, след това заквасената сметана като готвите още 2 мин.
- Добавете и кашкавала и разбъркайте добре докато се разтопи. По желание може да добавите в тази стъпка черен пипер и сол.
- Накрая извадете тиквичките от фурната и ги залейте равномерно с готовата смес.
- Накрая поръсете с още кашкавал и печете до златист загар или още около 10 мин.
- Сервирайте докато е топлои поръсете с копър. Бон апети!
От това количество продукти се получават 6 порции. Като в 1 порция се съдържа:
- 298 ккал
- 8,3 гр. общи ваъглехидрати
- 6,6 гр. нетни въглехидрати
- 24,3 гр. мазнини
- 13,4 гр. протеини
Надявам
се, да ви е харесала и тази рецепта и да споделите с мен в Facebook или Instagram, вашите резултати. Изключително ми е приятно да виждам вашите
снимки и коментари за рецептите.
Коментари
Публикуване на коментар