Мини тортички " Павлова "

Това е една изключително красива, фина и романтична торта за мен. Има хрупкава текстура отвън, а отвътре с нежен и лек крем. Торта "Павлова" е класическа рецепта за която все още се водят дебати от къде произлиза Австралия или Нова Зеландия, но със сигурност се знае, че е кръстена на руската балерина Анна Павлова. Традиционната рецепта се прави от яйчен белтък, захар, царевично нишесте, лимонов сок и ванилия /като в моята рецепта ще пропусна царевичното нишесте и захарта/. Разбира се, тя се сервира с много сметана и пресни горски плодове! Тук въглехидратите в една мини тортичка ще бъдат около 5 гр., което не е никак лош вариант. За моят здравословен вариант на рецептата ще са ви необходими:


  • Белтъци - те е добре да бъдат на стайна температура
  • Еритритол - може да използвате стевия, еритритол или друг вид подсладител.
  • Лимонена киселина
  • Ванилия -  на прах
  • Заквасена сметана - предпочитам заквасена сметана, защото е трудно да се намери качествена сладкарска неподсладена сметана.
  • Горски плодове - те са ми любими, а сега е сезона на малините. 
За ваше улеснение ще ви дам няколко съвета. Белтъците от жълтъците се разделят по - лесно, когато яйцата са охладени. Моят съвет е да отделите вечерта белтъците и да ги извадите 3-4 часа преди да направите рецептата. Другият вариант е да отделите студените яйца и да поставите съда в купа с топла вода, така за 15 мин. ще имате белтъци на стайна температура.



Мини тортички Павлова

Необходими продукти:
   
    За блата:
  • 6 Белтъка
  • 60 гр. Еритритол
  • 1 щипка лимонена киселина
  • 2 бр. Ванилия на прах
  • 1 щипка сол
    За крема:
  • 200 гр. заквасена сметана
  • 1 с.л. ксилитол
За украса:
  • Шепа горски  плодове
  • Мента/Риган

Начин на приготвяне:
  1. Загрейте фурната на 100 С. В тава поставете хартия за печене.
  2. Разбийте белтъците за около минута на най - висока степен на миксера.
  3. След това добавете постепенно подсладителя, ванилията, лимоновата киселина, щипка сол и разбивайте 10 мин. или докато се появят твърди връхчета в сместа.
  4. Преместете сместа в пош и оформете в кръгла форма. Като в средата оставите място за крем.
  5. Печете на 150 С за 1 час и 10 минути, след това оставете във фурната за още 30 да изстиват, без да отваряте вратата.
  6. Преместете в чиния за сервиране и охладете до стайна температура.
  7. Разбъркайте сметаната с ксилитола, и добавете върху целувките, украсете с горски плодове и мента.
  8. Консумирайте веднага след сервиране със сметана! Целувките можете да съхранявате 3- 4 дни в кутия на стайна температура.


Надявам се, да ви е харесала и тази рецепта и да споделите с мен в Facebook или Instagram, вашите резултати. Изключително ми е приятно да виждам вашите снимки и коментари за рецептите.




Коментари

Популярни публикации