Мини тортички " Павлова "
Това е една изключително красива, фина и романтична торта за мен. Има хрупкава текстура отвън, а отвътре с нежен и лек крем. Торта "Павлова" е класическа рецепта за която все още се водят дебати от къде произлиза Австралия или Нова Зеландия, но със сигурност се знае, че е кръстена на руската балерина Анна Павлова. Традиционната рецепта се прави от яйчен белтък, захар, царевично нишесте, лимонов сок и ванилия /като в моята рецепта ще пропусна царевичното нишесте и захарта/. Разбира се, тя се сервира с много сметана и пресни горски плодове! Тук въглехидратите в една мини тортичка ще бъдат около 5 гр., което не е никак лош вариант. За моят здравословен вариант на рецептата ще са ви необходими:
- Белтъци - те е добре да бъдат на стайна температура
- Еритритол - може да използвате стевия, еритритол или друг вид подсладител.
- Лимонена киселина
- Ванилия - на прах
- Заквасена сметана - предпочитам заквасена сметана, защото е трудно да се намери качествена сладкарска неподсладена сметана.
- Горски плодове - те са ми любими, а сега е сезона на малините.
За ваше улеснение ще ви дам няколко съвета. Белтъците от жълтъците се разделят по - лесно, когато яйцата са охладени. Моят съвет е да отделите вечерта белтъците и да ги извадите 3-4 часа преди да направите рецептата. Другият вариант е да отделите студените яйца и да поставите съда в купа с топла вода, така за 15 мин. ще имате белтъци на стайна температура.
Мини тортички Павлова
Необходими продукти:
За блата:
- 6 Белтъка
- 60 гр. Еритритол
- 1 щипка лимонена киселина
- 2 бр. Ванилия на прах
- 1 щипка сол
За крема:
- 200 гр. заквасена сметана
- 1 с.л. ксилитол
За украса:
- Шепа горски плодове
- Мента/Риган
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 100 С. В тава поставете хартия за печене.
- Разбийте белтъците за около минута на най - висока степен на миксера.
- След това добавете постепенно подсладителя, ванилията, лимоновата киселина, щипка сол и разбивайте 10 мин. или докато се появят твърди връхчета в сместа.
- Преместете сместа в пош и оформете в кръгла форма. Като в средата оставите място за крем.
- Печете на 150 С за 1 час и 10 минути, след това оставете във фурната за още 30 да изстиват, без да отваряте вратата.
- Преместете в чиния за сервиране и охладете до стайна температура.
- Разбъркайте сметаната с ксилитола, и добавете върху целувките, украсете с горски плодове и мента.
- Консумирайте веднага след сервиране със сметана! Целувките можете да съхранявате 3- 4 дни в кутия на стайна температура.
Надявам
се, да ви е харесала и тази рецепта и да споделите с мен в Facebook или Instagram, вашите резултати. Изключително ми е приятно да виждам вашите
снимки и коментари за рецептите.
Коментари
Публикуване на коментар