Лава кейк /палео/
Представям ви един класически десерт в центъра, на който се крие шоколад, а това го прави автоматично един от любимите ми здравословни десерти. Този кейк е без глутен, палео и само с 3,2 гр. нетни въглехидрати в порция. Той се сервира охладен, по желание с топка ванилов сладолед. Има много начини, по които може да се насладите на този десерт, като коригирате времето за печене по този начин и изберете вашият вариант на кейка. Ако обичате центъра да бъде по - течен разбира се трябва да печете не повече от 9 мин. във фурната, и също така да не прехвърляте в друга чиния при сервирането, за да не потече крехкият център на кейка - рискувате да развалите презентацията. Ако обичате не толкова течен център, трябва да печете за 10 - 11 мин. И разбира се, ако искате центъра да бъде влажен времето за печене е 12 - 13 мин., като този вариант позволява преместването и сервирането в друга чиния и съответно промяна в презентацията.
Това е бърз и лесен десерт, за него не са нужни специални кулинарни умения и съм сигурна, че ще се хареса на цялото семейство. Всичко, от което се нуждаете за този лава кейк е:
- Шоколад с 80% какао /или повече, за истински кето вариант може да използвате 99% какао и количеството на въглехидратите ще бъде около 1 гр. за порция!/ - предпочитам първият вариант със стевия.
- Еритритол
- Масло
- Яйца - средно големи
- Бадемови трохи или брашно
- Инстантно кафе - това е пожелание, аз лично обожавам аромата на кафе и шоколад
- Ванилия
Друго което ще ви бъде необходимо за рецептата е купички с еднакъв размер - за да се изпекат равномерно. Интересно е, че самата форма на купичките също може да промени времето за готвене на този сладкиш,ь затова наблюдавайте внимателно процеса на печене. Готов е когато горната част на кейка има добре изпечена коричка.
Ще ви отнеме подготовката на продуктите около 10 мин., а печенето 10 - 12 мин. Така, че общо ще са ви необходими около 20 - 25 мин.
Лава кейк
Необходими продукти:
- 85 гр. Шоколад 80% /може да използвате и 85% или 99% какао/
- 85 гр. Краве масло
- 3 с.л. Бадемово брашно
- 3 Яйца /средно големи/
- 1/4 ч.ч. Еритритол или подсладител по желание
- 1 ч.л. Ванилов екстракт или 1 ванилия на прах
- 1/2 ч.л. Интстантно кафе
Начин на приготвяне:
- Намазвате с масло 4 купички за печене.
- В съд поставете маслото и шоколада и разтопете на водна баня, като бъркате непрекъснато. Когато те се разтопят, свалете от котлона.
- В купа разбийте яйцата и подсладителя с миксер за около минута.
- В тази смес добавете ванилията, кафето и брашното като разбъркате внимателно с шпатула, за да оформите кексово тесто.
- Уверете се, че шоколада не е прекалено горещ и добавете към тестото. Като изсипвате постепенно и разбърквате.
- Разпределете във формите/купички за печене равномерно, и сложете в загрята на 180 С фурна за 10 -12 мин.
- Както споменах по - горе, ако обичате центъра течен печете не повече от 9 мин.
- След това извадете от фурната и оставете да се охлади за няколко минути. Сервирайте по желание разбира се с топка ванилов сладолед. Ако сте избрали по изпеченият вариант може да обърнете кейка и да сервирате в друга чиния! Добър апетит!
Коментари
Публикуване на коментар