Нисковъглехидратен наан хляб /веган/

Повечето нисковъглехидратни хлебчета и питки са на основата на яйца, което на мен лично не ми допада особено. Затова търся варианти, в които да няма яйца и млечни /опитвам се да ги ограничавам, но ми е изключително трудно/. Попаднах на една доста привлекателна на вид и вкус рецепта наподобяваща пърленка и съответно веднага реших да изпробвам. Разбира се, резултата е страхотен с много приятен вкус на хляб. Изключително лесна рецепта, която се вписва във всички здравословни режими, защото е без мляко, яйца и нисковъглехидратна. Няма да повярвате, но в един наан се съдържат само 3,5 гр. нетни въглехидрати.
Всъщност оригиналната рецепта за този Наан хляб е взаимствана от индийската кухня. Обикновенно те се правят с мая или сода, гарнират се с тика масала или къри. В Индия те се пекат в глинени пещи, но на нас ще ни е нужен само тиган.


Всичко от, което се нуждаете в тази рецепта е: 
  • Суха мая - това е по желание, но добавя невероятен вкус и аромат на хляб и допринася за по - пухкавата текстура.
  • Топла вода около 40 С - допринася за лесното разтваряне на маята, без да добавяте и грам захар към нея.
  • Кокосово брашно - моят опит до тук, показва, че трябва да се работи точно с количеството кокосово брашно, защото съдържа 10 пъти повече фибри от обикновеното брашно. Също така риска да стане сухо и неприятно на вкус от неточното количество е голям. Затова моят съвет е винаги претегляйте прецизно за перфектни резултати!
  • Бадемово брашно - почти винаги си го правя сама. Купувам сурови бадеми и ги слагам в булет. Резултата не е като на фино купено брашно, но и не правим френски макарони, за да ни е нужно такова.
  • Зехтин - да си призная честно, изобщо не ми допадаше аромата и вкуса му в началото, когато започнах да го използвам. Но намерих гръцки такъв с ниска киселинност, който няма този тежък и натрапчив вкус и ми допадна много.
  • Хуск - казвала съм и друг път, използва се, за да се слепят съставките по - добре, също така съдържа 100% фибри и абсорбира водата.



Може би си задавате въпроса с какво може да хапвате този Наан хляб. На мен любимата ми комбинация е намазан с масло и чесън + зеленчукова супа. Може, също да го направите и на сандвич.

Надявам се, да ви е харесала и тази рецепта и да споделите с мен в Facebook или Instagram, вашите резултати. Изключително ми е приятно да виждам вашите снимки и коментари за рецептите.

Времето за подготовка е около 20 минути, а готвенето ще ви отнеме само 5 минути.


Нисковъглехидратен наан хляб

Необходими продукти:
  • 240 мл. топла вода
  • 10 гр. суха мая
  • 40 гр. кокосово брашно
  • 20 гр. конопено брашно/може да добавите същото количество кокосово, ако нямате/
  • 10 гр. Хуск /2 с.л. /
  • 30 гр. бадемово брашно
  • 1/4 ч.л. сол
  • 30 мл. зехтин
Начин на приготвяне:
  1. Поставете в купа топлата вода и разтворете в нея маята. Оставете я за 5 минути, за да се активира.
  2. В друга купа комбинирайте всички сухи съставки: кокосовото, конопеното и бадемовото брашно, хуск и сол.
  3. След това изсипете водата и зехтина в сухите съставки и разбъркайте добре с шпатула или ръце, за да смесите съставките и след това, месите енергично, за не по - малко от 2 минути!
  4. За да сте сигурни, че фибрите са свършили своята работа и са абсорбирали водата оформете тестото и оставете за 10 мин. на стайна температура да отпочине.
  5. След това отново месете тестото, и ако е леко влажно добавете още малко кокосово брашно и оставете за още 10 мин. /Ако спазвате точното количество, но няма да се случи!/
  6. Готовото тесто е меко и лесно за оформяне. Разделете тестото на 4. По жела
    ние може да разделите на 6 по - малки топки.
  7. Пригответе 2 листа пергаментова хартия, като едната оставите на плота и поставите тестото, а с другата покривате тестото и разточвате наан хляб.

  8. След като оформите, отлепете горната част на хартията и поставете в загрят на средна температура незалепващ тиган за около 2 мин. След това обърнете с шпатула от другата страна за още 1 минута.
  9. Сервирайте веднага докато са топли, като ги намажете с зехтин или масло и поръсите нарязан чесън и магданоз отгоре.
  10. Може да съхраните хлебчетата за 2 дни на стайна температура, като ги покриете с кърпа, за да не изсъхват и по желание преди да сервирате може да ги затоплите отново
  11. Също така е възможно да замразите в фризера, като го увиете в фолио за свежо съхранение.
Хранителна информация:

    В един Наан хляб се съдържа само 182 ккал, от които:
  • Мазнини 15,1 гр.
  • Въглехидрати 9,8 гр.
  • Фибри 6,3 гр.
  • Протеин 4,1 гр.

Коментари

Популярни публикации