Боровинков крамбъл /кето/

Това е лесен, нисковъглехидратен безглутенов десерт с боровинки. Реших да направя този десерт, защото имам доста боровинки във фризера. Винаги, когато намеря български сезонни боровинки на пазара, купувам и замразявам. Изключително полезен плод, но и нисковъглехидратен. Невероятно здравословни, пълни с витамини, антиоксиданти и растителни съединения, които са полезни за сърцето, мозъка и регулирането на кръвната захар. Боровинките са добър източник на Витамин К1, Витамин C и Манган, в малки количества съдържат още - Витамин Е, Витамин B6 и мед.




За тази рецепта ще са ви нужни:
  • Боровинки - аз ще използвам замразени, но ако са в сезон може и пресни.
  • Лимонов сок
  • Чиа 
  • Бадемово брашно/трохи - може да добавите само кокосово - ако нямате налично.
  • Кокосово брашно
  • 1 яйце
  • Подсладител - по желание, сигурно се питате, защо не използвам стевия и ще ви отговоря - не я харесвам на вкус и трудно се постига баланс със сладостта и.
  • Кокосово масло 


За слоя от боровинки ще ви бъдат нужни лимоновият сок, подсладител, чиа- семената ще я използвам, като сгъстител. Обикновено боровинковият слой не обичам да е много сладък, затова ще сложа малко подсладител. Горният слой се приготвя от бадемовото брашно, кокосовото брашно, подсладителя, маслото и яйцето. Като цяло може да използвате всякакви горски плодове, не задължително да бъдат само боровинки.
Харесвам този тип десерт, защото има плодова част и хрупкава коричка, може да сервирате със сладолед/ може да намерите рецепта за сладолед в Facebook -страницата/, сметана или кисело мляко.






Боровинков крамбъл

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. замразени боровинки /300 гр./
  • 1 с.л. лемонов сок
  • 2 с.л. Еритритол
  • 2 с.л. чиа
  • 2/3 ч.ч. бадемово брашно или трохи / 90 гр./
  • 1/3 ч.ч. кокосово брашно /30 гр./
  • 1/4 ч.ч. Еритритол /4 с.л./
  • 1 яйце
  • 6 с.л. кокосово масло 

Начин на приготвяне:

Изсипете горските плодове в намазнен съд, в който ще печете.Поръсете с лимоновият сок, чиата и подсладителя. В купа разбъркайте до хомогенна смес бадемовото брашно, кокосовото брашно, маслото, подсладителя и яйцето. Сложете трохите върху боровинките, като разпределите равномерно. Накрая заливате с разтопеното масло. Печете на 180 С за 25 - 30 мин. От това количество ще получите около 9 порции за сервиране. Може да сервирате със сладолед, сметана или кисело мляко.
Надявам се, да ви е харесала и тази рецепта. Ще се радвам да споделите с мен снимки или коментар на рецептата в Instagram или Facebook страницата, след като изпробвате.

Видео рецепти може да намерите тук:
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
https://www.facebook.com/tastyhealthygreenline/


Хранителна информация  - в 1 порция се съдържат:
  • 103 ккал
  • 7,1 гр. въглехидрати
  • 8,3 гр.  мазнини
  • 1,2 гр.  фибри
  • 5,9 гр.  нетни въглехидрати 



Коментари

Популярни публикации