Чиа шоколадов пудинг

В редките случаи в които закусвам, искам закуската ми да бъде засищаща и в същото време вкусна. В този блог пост ще ви споделя любимата моя рецепта. Семената от чиа с бадемово мляко е едно здравословно начало, с което да започнете натовареният ден. Като идеята, е да ви държи енергични и сити до обяд. Бонус към рецептата, е че тя е без захар и млечни продукти. Това е веган рецепта за пудинг със само 6,9 гр. нетни въглехидрати за порция! Страхотно, нали?



Шоколадовият чиа пудинг представлява съчетание от чия семена, бадемово мляко и  какао. Ще ви хареса много именно млякото в съчетание с чията образува гладка кремообразна текстура около семената. Те не съдържат почти никакви въглехидрати, но богати на витамини и фибри. В 100 гр. чиа се съдържат 34 гр фибри. Разбира се, аз лично не препоръчвам да консумирате всеки ден чиа, може да се отрази неблагоприятно на стомаха.



Шоколадовият чиа пудинг е изключително лесен за приготвяне само с 4 съставки. Какво го отличава от другите ще попитате?Отговора е количеството чиа спрямо млякото. Препоръчвам да използвате неподсладено бадемово мляко или да го приготвите сами. Аз го правя с 50 гр. ядки, които накисвам за 1 нощ във вода. След това добавям 500 мл. вода към ядките и блендирам. Прецеждам през фина марля и готово./ не подслаждам самото мляко предварително.
Всичко от което се нуждаете за този чиа пудинг е:
  • Чиа семена
  • Неподсладено бадемово мляко /може да използвате и кокосово/
  • Неподсладено какао на прах
  • Подсладител - по желание /еритритол, ксилитол, мед, кокосова захар и т.н./
Ако искате да постигнете по гладка кремообразна текстура би могло, да смелите семената от чиа.


Шоколадов чиа пудинг

Необходими продукти:
  • 90 гр. Чиа семена
  • 20 гр. неподсладено какао на прах
  • 2 1/2 ч.ч бадемово мляко /300 мл./
  • 40 гр. Еритритол
За топинга:
  • 1 ч.л. шоколадов чипс
  • 4 ягоди
  • 2 с.л. Кокосова сметана
Начин на приготвяне:
В стъклен буркан сложете чията, млякото, еритритола и какаото. Затворете и разклатете енергично. Приберете за 30 мин. в хладилник. След това извадете и разбъркайте добре всичко с вилица за да сте сигурни, че няма да останат бучици. След това затворете буркана и отново върнете в хладилника за 3 часа и 30 мин. или за 1 нощ. След това сервирайте в индивидуални чаши и украсете по желание с шоколадов чипс, сметана и ягоди.
Така може да съхраните за 1 седмица в хладилник. От това количество ще получите 2 порции. Като всяка съдържа 6,9 нетни въглехидрати.

Хранителна информация за 1 порция:
  • 289 ккал.
  • Въглехидрати: 27,4 г
- Фибри 20.5 гр.
-Захари 0.2 гр.
  • Протеин 11.2 гр.
  • Нетни въглехидрати 6.9 гр.

Коментари

Популярни публикации