Класически чийзкейк /кето/

Търсих доста дълго време здравословна алтернатива на класическият козунак, но така и не намерих. За истинският козунак е нужен глутен и мая, за да стане на конци. Затова реших, да направя един класически десерт за празниците, а именно Чийзкейк(за рецептата тук). Това е най- добрият чийзкейк, който някога съм опитвала, а най -  хубавото, е че е здравословен. Наистина няма голяма разлика между нормалния чийзкейк и този кето вариант. Единствено съм премахнала захарта и глутена от рецептата за чийзкейка. Мисията е възможна! За блата ще използвам бадемово брашно, масло, подсладител и канела. Бихте могли предварително да изпечете блата, но според мен е излишно. Най - важното което трябва да знаете за приготвянето на чийзкейк, е че всички продукти трябва да бъдат на стайна температура. Всичко което е в хладилника трябва да извадите 2 часа преди да започнете да приготвяте рецептата.Ето и  някой трикове, които може да използвате за направата на чийзкейка:



  • Използвайте прахообразен подсладител
  • Разбийте сиренето на ниска до средна скорост, като добавяте по малко от подсладителя
  • След като подсладителя е включен, яйцата се добавят внимателно едно по едно.
  • Сметаната и ванилията оставете за накрая като се разбиват само колкото да се объркат съставките.

 Печенето е може би една от най - трудната част. Трябва да се постави в центъра на фурната на 180 C. След като се изпече, вратата на фурната се отваря и се оставя за 30 мин. да се охлади. След това се изважда от фурната и внимателно прокарайте нож покрай стената на формата за печене на торта и се опитайте да извадите чийзкейка от формата. Като го извадите оставете за 1 час на стайна температура и след това за 8 часа в хладилник. След това по желание може да украсите с ягоди, боровинки, мента, или с каквото разполагате. Хубаво, е че може да замразите част от чийзкейка и да съхраните за 2 седмици в фризера. Като нарежете на парчета и приберете в кутия.


Класически чийзкейк

Необходими продукти:


       за блата:
  • 230 гр. бадемово брашно /1 1/2 ч.ч./
  • 50 гр. еритритол /1/4 ч.ч/
  • 1 ч.л. канела
  • 6 с.л. масло /разтопено/
      за крема
  • 6 пакетчета крема сирене
  • 2 ч.ч. еритритол /може да използвате подсладител по желание или комбинация/
  • 5 големи яйца /6 по - малки/
  • 200 гр. заквасена сметана 
  • 1 с.л. ванилов екстракт /по желание/


Начин на приготвяне:

Не забравяйте , че трябва да извадите продуктите на стайна температура 2 часа преди да започнете!!!

Предварително загрейте фурната на 180 С. Изсипете в купа бадемовото брашно, еритритола, канелата и маслото. Хомогенизирайте сместа и изсипете в форма за печене, като оформите блат с помощта на чаша с плоско дъно или ръце. След това приберете в хладилник да се охлади за 20 мин. В голяма купа слагаме крема сиренето и започвате да разбивате. Постепенно добавяте подсладител /не повече от 1/3 наведнъж/. След това едно по едно добавете яйцата. Накрая добавяте и заквасената сметана като не прекалявате с разбиването, а колкото да се хомогенизират продуктите. Изсипете готовата смес в формата за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 С за около 50 мин. Изключете фурната, и я оставете отворена за 30 мин. докато се охлади. Извадете от фурната и прокарайте с нож около стените на чийзкейка и оставете още за 1 час на стайна температура /не махате ринга/. След това покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете за 6 до 8 часа в хладилник. Накрая извадете от формата и украсете преди да сервирате.



Видео рецепта може да намерите тук:
 https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
 https://www.facebook.com/tastyhealthygreenline/



Коментари

Популярни публикации