Спаначена фритата
Обожавам спанака, затова и следващата рецепта ще бъде отново със спанак. Няма по - добра идея от това да се храним със сезонни плодове и зеленчуци. Основните продукти тук са спанака и яйцата. Спаначената фритата е подходяща за закуска или лека вечеря. Рецептата разбира се е с ниско съдържание на въглехидрати, без глутен и палео. Всичко, от което се нуждаете за тази рецепта е:
Загрейте фурната на 230 С. Намазвате със зехтин тавата или формата, в която ще печете фритата. В голяма купа разбийте яйцата, солта и подправките. Препоръчвам да не прекалявате с разбиването и да го направите на ръка. Прибирате разбитата смес в хладилника. Загрейте тиган на среден огън, като задушите лука, гъбите и чушките, докато се изпари водата от гъбите за 2 -3 минути. След това добавете и нарязаният спанак и сложете капак за около 30 сек. След като намали обема си махнете капака и оставяме на котлона за 1- 2 мин. докато се изпари водата напълно. Оставете да изстине за няколко минути и добавете към яйцата Разбъркайте леко, за да се разпредели всичко равномерно. Печете на 230 С за 20 -30 минути, като преди да извадите проверете с клечка дали се е изпекло добре. Сервирайте топло със зелена салата. Добър апетит.
За още идеи и рецепти посетете страницата ми в Facebook или Instagram:
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
https://www.facebook.com/tastyhealthygreenline/
- Спанак - пресен или замразен, по ваше желание, или което имате в наличност. Сега лесно може да откриете пресен спанак.
- Яйца - Разбира се това е основна съставка. Ако сте веган спокойно може да замените яйцата с нахут например.
- Червен лук
- Гъби - много обичам и затова често присъстват в основните ми хранения. Ако не обичате, може да замените със бекон или шунка.
- Краве сирене/ много по - вкусно ще стане с козе сирене, но не разполагам в момента с такова/. Ако не консумирате млечни продукти може да замените с тофу.
- Червени чушки - може да използвате и замразена
- Подправки - свежи, ако нямате може и сушени - риган, мащерка,чесън, сол и черен пипер. Други подправки, които ще допълнят вкусовете в тази рецепта са индийско орехче, червен пипер и кимион.
- По желание може да добавите 1/3 ч.ч. ядково мляко за по - фина текстура.
Спаначена фритата
Необходими продукти:- 3 с.л. зехтин екстра върджин
- 1 средно голяма глава червен лук или около 1/4 ч.ч.
- 1 купичка нарязани гъби /150 -200 гр./
- 180 гр. бланширан/замразен спанак /300 гр. пресен/
- 2 червени чушки /аз ще използвам замразени/
- 8 яйца
- 1 скилидка чесън или 1 стрък пресен
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.л. риган
- 1/2 ч.л. мащерка
- щипка черен пипер
- 120 гр. сирене
Загрейте фурната на 230 С. Намазвате със зехтин тавата или формата, в която ще печете фритата. В голяма купа разбийте яйцата, солта и подправките. Препоръчвам да не прекалявате с разбиването и да го направите на ръка. Прибирате разбитата смес в хладилника. Загрейте тиган на среден огън, като задушите лука, гъбите и чушките, докато се изпари водата от гъбите за 2 -3 минути. След това добавете и нарязаният спанак и сложете капак за около 30 сек. След като намали обема си махнете капака и оставяме на котлона за 1- 2 мин. докато се изпари водата напълно. Оставете да изстине за няколко минути и добавете към яйцата Разбъркайте леко, за да се разпредели всичко равномерно. Печете на 230 С за 20 -30 минути, като преди да извадите проверете с клечка дали се е изпекло добре. Сервирайте топло със зелена салата. Добър апетит.
За още идеи и рецепти посетете страницата ми в Facebook или Instagram:
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
https://www.facebook.com/tastyhealthygreenline/
Коментари
Публикуване на коментар