Спаначена фритата

Обожавам спанака, затова и следващата рецепта ще бъде отново със спанак. Няма по - добра идея от това да се храним със сезонни плодове и зеленчуци. Основните продукти тук са спанака и яйцата. Спаначената фритата е подходяща за закуска или лека вечеря. Рецептата разбира се е с  ниско съдържание на въглехидрати, без глутен и палео. Всичко, от което се нуждаете за тази рецепта е:


  1. Спанак - пресен или замразен, по ваше желание, или което имате в наличност. Сега лесно може да откриете пресен спанак.
  2. Яйца - Разбира се това е основна съставка. Ако сте веган спокойно може да замените яйцата с нахут например.
  3. Червен лук 
  4. Гъби - много обичам и затова често присъстват в основните ми хранения. Ако не обичате, може да замените със бекон или шунка.
  5. Краве сирене/ много по - вкусно ще стане с  козе сирене, но не разполагам в момента с такова/. Ако не консумирате млечни продукти може да замените с тофу.
  6. Червени чушки - може да използвате и замразена 
  7. Подправки - свежи, ако нямате може и сушени - риган, мащерка,чесън, сол и черен пипер. Други подправки, които ще допълнят вкусовете в тази рецепта са индийско орехче, червен пипер и кимион.
  8. По желание може да добавите 1/3 ч.ч. ядково мляко за по - фина текстура.


Време е да преминем и към рецептата, за нея са Ви нужни около 30 минути. Перфектната бърза вечеря. Това количество е за 4 -ма.


Спаначена фритата

Необходими продукти:

  • 3 с.л. зехтин екстра върджин 
  • 1 средно голяма глава червен лук или около 1/4 ч.ч.
  • 1 купичка нарязани гъби /150 -200 гр./
  • 180 гр. бланширан/замразен спанак /300 гр. пресен/
  • 2 червени чушки /аз ще използвам замразени/
  • 8 яйца
  • 1 скилидка чесън или 1 стрък пресен
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. риган 
  • 1/2 ч.л. мащерка
  • щипка черен пипер
  • 120 гр. сирене
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 230 С. Намазвате със зехтин тавата или формата, в която ще печете фритата. В голяма купа разбийте яйцата, солта и подправките. Препоръчвам да не прекалявате с разбиването и да го направите на ръка. Прибирате разбитата смес в хладилника. Загрейте тиган на среден огън, като задушите лука, гъбите и чушките, докато се изпари водата от гъбите за 2 -3 минути. След това добавете и нарязаният спанак и сложете капак за около 30 сек. След като намали обема си махнете капака и оставяме на котлона  за 1- 2 мин. докато се изпари водата напълно. Оставете да изстине за няколко минути и добавете към яйцата Разбъркайте леко, за да се разпредели всичко равномерно. Печете на 230 С за 20 -30 минути, като преди да извадите проверете с клечка дали се е изпекло добре. Сервирайте топло със зелена салата. Добър апетит. 


За още идеи и рецепти посетете страницата ми в Facebook или Instagram:

https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/

https://www.facebook.com/tastyhealthygreenline/



Коментари

Популярни публикации