Нисковъглехидратни крекери /веган/
Днес съм Ви подготвила, рецепта която е идеална за хората, на които им се налага да пътуват или прекарват дълго време извън дома си, а и не само разбира се. За направата ни са нужни 10 минути подготовка и 20-25 минути за печене. Главният герой в рецептата този път е лененото брашно. Разбира се може да го замените, за деца идеален вариант е брашно от лимец или овес.
Лененото семе от векове е познато като полезна и здравословна храна. Само една супена лъжица осигурява добро количество протеин и омега -3 мастни киселини, в допълнение с това е богат източник на някои витамини и минерали. В една супена лъжица се съдържа:
Лигнаните са растителни съединения, които имат антиоксидантни и естрогенни свойства, освен това, намаляват риска от тумори.
Фибрите в лененото семе са 2 вида разтворими и неразтворими /60 - 80 %/ и разтворими /20 - 40%/. Това фибро дуо се ферментира от бактериите в дебелото черво и подобрява перисталтиката.
Ето и рецептата:
В купа изсипваме сухите съставки, разбъркваме и добавяме водата. Размесваме с ръце добре. Върху оризова хартия поставяме готовото тесто разстиламе с ръка отгоре покриваме с още едно парче оризова хартия за по лесно оформяне на тънка кора. /колкото по - тънко, толкова по хрупкави ще станат/. Печем на 200 градуса с вентилатор за 20 - 25 минути.
Бон Апети!
Видео рецепта може да намерите в Instagram или Youtube:
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Лененото семе от векове е познато като полезна и здравословна храна. Само една супена лъжица осигурява добро количество протеин и омега -3 мастни киселини, в допълнение с това е богат източник на някои витамини и минерали. В една супена лъжица се съдържа:
- Калории: 37
- Протеини: 1,3 гр.
- Въглехидрати: 2 гр.
- Мазнини/общо количество/: 3 гр. /Омега -3 :1593 мг./
- Витамин B1 - 8% от ПДП*
- Витамин B6 - 2 % от ПДП
- Фолиева киселина - 2% от ПДП
- Желязо - 2% от ПДП
- Магнезий - 7% от ПДП
- Фосфор - 4% от ПДП
- Калий - 2% от ПДП
Лигнаните са растителни съединения, които имат антиоксидантни и естрогенни свойства, освен това, намаляват риска от тумори.
Фибрите в лененото семе са 2 вида разтворими и неразтворими /60 - 80 %/ и разтворими /20 - 40%/. Това фибро дуо се ферментира от бактериите в дебелото черво и подобрява перисталтиката.
Ето и рецептата:
Нисковъглехидратни крекери
Необходими продукти:- 1 ч.ч. ленено брашно
- 2 с.л. сусам /черен и бял/
- 1/2 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. сушена целина /може да замените с розмарин/
- 1/2 ч.л. сол
- 1/2 ч.ч. вода
В купа изсипваме сухите съставки, разбъркваме и добавяме водата. Размесваме с ръце добре. Върху оризова хартия поставяме готовото тесто разстиламе с ръка отгоре покриваме с още едно парче оризова хартия за по лесно оформяне на тънка кора. /колкото по - тънко, толкова по хрупкави ще станат/. Печем на 200 градуса с вентилатор за 20 - 25 минути.
Бон Апети!
Видео рецепта може да намерите в Instagram или Youtube:
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Коментари
Публикуване на коментар