Нисковъглехидратни крекери /веган/

Днес съм Ви подготвила, рецепта която е идеална за хората, на които им се налага да пътуват или прекарват дълго време извън дома си, а и не само разбира се. За направата ни са нужни 10 минути подготовка и 20-25 минути за печене. Главният герой в рецептата този път е лененото брашно. Разбира се може да го замените, за деца идеален вариант е брашно от лимец или овес.


Лененото семе от векове е познато като полезна и здравословна храна. Само една супена лъжица осигурява добро количество протеин и омега -3 мастни киселини, в допълнение с това е богат източник на някои витамини и минерали. В една супена лъжица се съдържа:
  • Калории: 37
  • Протеини: 1,3 гр.
  • Въглехидрати: 2 гр.
  • Мазнини/общо количество/: 3 гр. /Омега -3 :1593 мг./
  • Витамин B1 - 8% от ПДП*
  • Витамин B6 - 2 %  от ПДП
  • Фолиева киселина - 2% от ПДП
  • Желязо - 2% от ПДП
  • Магнезий - 7% от ПДП
  • Фосфор - 4% от ПДП
  • Калий - 2% от ПДП
Ленените семена са много добри източници на хранителни вещества. Ползите им за здравето се дължат главно на съдържанието им на Омега- 3 мастни киселини, лигнани и фибри. Ако сте веган или не обичате риба, ленените семена могат да бъдат добър източник на Омега - 3 - мазнини. Те съдържат Алфа-линоленова киселина /ALA/ .Проучвания показват ,че ALA предотвратява отлагането на холестерол в кръвоносните съдове на сърцето и намалява възпалението в артериите. (1^)  (2^)

Лигнаните са растителни съединения, които имат антиоксидантни и естрогенни свойства, освен това, намаляват риска от тумори.
Фибрите в лененото семе са 2 вида разтворими и неразтворими /60 - 80 %/ и разтворими /20 - 40%/. Това фибро дуо се ферментира от бактериите в дебелото черво и подобрява перисталтиката.

Ето и рецептата:

Нисковъглехидратни крекери

Необходими продукти:
  • 1 ч.ч. ленено брашно
  • 2 с.л. сусам /черен и бял/ 
  • 1/2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. сушена целина /може да замените с розмарин/
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/2 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
В купа изсипваме сухите съставки, разбъркваме и добавяме водата. Размесваме с ръце добре. Върху оризова хартия поставяме готовото тесто разстиламе с ръка отгоре покриваме с още едно парче оризова хартия за по лесно оформяне на тънка кора. /колкото по - тънко, толкова по хрупкави ще станат/. Печем на 200 градуса с вентилатор за 20 - 25 минути.
Бон Апети!

Видео рецепта може да намерите в Instagram или Youtube:
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/















Коментари

Популярни публикации