Шоколадов мус /веган/
В търсене на перфектният здравословен шоколадов десерт, попаднах на много рецепти и информация за шоколада. Шоколадът се прави от какаови зърна или по- скоро семена от дървото Theobroma cacao. Суровите зърна са в шушулките на какаовото дърво и съвсем не приличат на шоколад. Преди да бъдат готови за консумация и използване в рецепти, какаовите зърна преминават няколко етапа на обработка.
За направата на самото какао на прах, първо се извлича мазнината, която е почти на половина от съдържание на самото зърно. В истинския шоколад е необходимо високо съдържание на какаово масло, какаова маса, какао на прах, ванилия и захар/съответно, ако е млечен и мляко/. Масовият продукт на пазара е далеч от това съотношение на продукти. Какаото само по себе си е изключително богато на някой минерали и антиоксиданти, включително селен, магнезий, хром и манган. Какаото също съдържа и желязо, което лесно се абсорбира от тялото, за разлика от други, източници на минерала. Какаовите продукти съдържат и триптофан, това е аминокиселина, която се използва за направата на серотонин, отговорен за доброто ни настроение. И разбира се колкото по - малко е обработено какаото - толкова по- голямо е съдържанието на витамини и минералите в него. Затова предпочитам да купувам сурово какао на прах или зърна. В случая за рецептата съм избрала шоколад с висок процент съдържание на какао. Когато пазарувам винаги търся шоколад с минимум 50% какао - вкусът му е по - богат и наситен.
Шоколадов мус
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме леко да изстине. В купа отцеждаме консервата от нахута, добавяме щипка морска сол и разбиваме на сняг /от нахута може, да направите хумус, салата или нещо по ваш избор/. Добавяме шоколада към разбитата на сняг течност и разбъркваме до хомогенна смес. Слагаме в купички и оставяме за 1 ч. в хладилника да стегне. Гарнираме с конопено семе и нарязани ягоди по желание. Добър апетит!
Видео рецепта в инстаграм!
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Източник на информация - https://www.healthline.com/
- Ферментация
- Сушене
- Печене - освен ако не е предназначени за сурови
- Смилане

Шоколадов мус
Необходими продукти:
- 140 гр. шоколад /минимално съдържание на какао 50%/
- 500 гр. консерва от нахут /220 гр. течноста от консервата/
- щипка морска сол

Разтопяваме на водна баня шоколада и оставяме леко да изстине. В купа отцеждаме консервата от нахута, добавяме щипка морска сол и разбиваме на сняг /от нахута може, да направите хумус, салата или нещо по ваш избор/. Добавяме шоколада към разбитата на сняг течност и разбъркваме до хомогенна смес. Слагаме в купички и оставяме за 1 ч. в хладилника да стегне. Гарнираме с конопено семе и нарязани ягоди по желание. Добър апетит!
Видео рецепта в инстаграм!
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Източник на информация - https://www.healthline.com/
Коментари
Публикуване на коментар