Нисковъглехидратни питки

Това е една рецепта към която бях изключително резервирана, понеже съдържа кокосово брашно, а някак винаги свързвам кокоса с нещо сладко. Оригиналната рецепта е по идея на Весела от No sugar, но аз си позволих да я променя малко.
Другият главен герой в рецептата е бадемовото брашно. Бадемите са сред най - популярните ядки в света. Те са хранителни и богати на здравословни мазнини, антиоксиданти, витамини и минерали. Бадемите се отличават с богат хранителен профил като в 28 гр. от ядките се съдържа:

  • Фибри 3,5 гр.
  • Протеини 6 гр.
  • Мазнини 14 гр. 
  • Витамин Е - 37% от ПДП
  • Манган 32% от ПДП
  • Магнезий 20% от ПДП
  • съдържат малко количество и Витамин В и фосфор

Цялото това количество се съдържа в една малка шепа от ядката, която осигурява 161 ккал и 2.5 гр. въглехидрати. Бадемите са фантастичен източник на антиоксиданти. Антиоксидантите помагат в борбата с оксидативният стрес /обещавам да напиша подробно "що е то оксидативен стрес" в отделна публикация 😊/, който може да повреди молекулите във вашите клетки и да допринесе за възпаление, стареене или дори сериозно заболяване. Мощните антиоксиданти до голяма степен са концентрирани в кафявата обвивка на бадема. Затова използвайте необелени сурови бадеми. Бадемите са най - добрият източник на витамин Е, който е от семейството на мастноразстворимите антиоксиданти. Той има свойството да се натрупва в клетките и да ги предпазва от окислително увреждане. Ядките са с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, протеини и фибри. Друго предимство на бадемите е високото съдържание на магнезий. Магнезият е минерал участващ в над 300 процеса в тялото ни, включително и контрола на кръвната захар. Препоръчителният дневен прием на магнезий е около 310-400 мг., а в 56 гр. бадеми се съдържат 150 мг. магнезий. Интересно е, че 25-38% от хората с диабет тип 2 имат недостиг на магнезий. Коригирането на този дефицит значително понижава нивото на кръвна захар и подобрява функцията на инсулина. Магнезият също може да помогне и за понижаване нивата на кръвното налягане. Бадемите могат да понижат и нивата на холестерола. Високите нива на LDL - липопротеин или още "лош" холестерол е добре известен рисков фактор за сърдечно съдови заболявания. Някои проучвания показват, че бадемите ефективно намаляват нивото на LDL /1^/.
Е, време е да преминем към рецептата.

 Нисковъглехидратни питки

Необходими продукти:
  • 100 гр. бадемово брашно
  • 80 гр. кокосово брашно
  • 30 гр. хуск
  • 30 гр. чиа 
  • 1 ч.л. сол 
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 2 ч.л. ябълков оцет / за предпочитане е непастьоризиран/
  • 500 мл. топла вода /но не вряла/
Начин на приготвяне:
Смесват се добре първо сухите съставки. След което се добавя оцета и водата. Разбъркваме добре и енергично съставките, като в началото прилича на каша, но скоро след това придобива форма на гумено тесто. Омесваме добре тестото и оформяме питки. От това количество ще се получат 12 бр. Нареждаме готовите питки в тава с хартия за печене и оставяме да се пекат в предварително загрята фурна на 175 градуса с вентилатор за около 40 -45 мин. След като се охладят са готови за консумация. Стават меки отвътре и с хрупкава коричка отвън. Добър апетит!






Видео рецепта може да видите в Instagram профила:
 https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/





Източници на информация:
https://www.healthline.com/ 
https://www.facebook.com/Nooosugar/ 

Коментари

Популярни публикации