Спаначена супа

Има много начини за приготвянето на спанак.Но най - любимото ми е Спаначена супа. Спанака е отличен източник на много витамини и минерали.
  • Витамин А - спанакът е с високо съдържание на каротеноиди, които тялото ви може да превърне във витамин А.
  • Витамин С - този витамин е мощен антиоксидант, който е отговорен за здравето на кожата и правилното функциониране на имунната система 
  • Витамин К1 - Този витамин е от съществена значение за съсирването на кръвта. Един лист спанак съдържа над половината от дневните ви нужди витамин К1.
  • Фолиева киселина - или известна още като витамин В9, е от съществено значение за нормалната клетъчна функция и за растежа на клетките. 
  • Желязо - спанака е отличен източник на този минерал желязото спомага за създаването на хелоглобина, който внася кислород в тъканите на тялото ви.
  • Калций - този минерал е от съществено значение за здравето на костите и зъбите. 
Спанака също съдържа в по - малки количества - калий, магнезий,витамин В6 и витамин Е.
Спанака също съдържа и няколко важни растителни съединения, като:
  • Лутеин - това съединение е свързано пряко със здравето на очите.
  • Кемпферол - този антиоксидант може да намали риска от хронични заболявания
  • Кверцетин - този антиоксидант може да ни предпази то инфекции и възпаления. 
  • Зеаксантин - подобно на лутеина подобрява здравето на очите.
Спанакът се счита за много здравословна храна. Въпреки това той може да има неблагоприятен ефект при някой хора, като камъни в бъбреците.
Камъните в бъбреците се причиняват от натрупването на киселина и минерална сол. Най- често камъните в бъбреците са калциеви - състоят се от калциев оксалат. Спанака е с високо съдържание на калций и оксалати, така че хората изложени на риск от образуване на камъни в бъбреците е добре да ограничат приема му.


Спаначена супа 


Необходими продукти:
  • 350 гр. спанак
  • 100 гр. домати от консерва /или 1 пресен домат/
  • 1 средно голям морков
  • 1 глава лук
  • 1, 500 л. вода 
  • 270 гр. спагети от конджак
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 яйце
  • зехтин
  • сол    
Начин на приготвяне:

Наливаме водата в подходящ съд за готвене, добавяме настърганият домат,зехтина, нарязаният лук и морков.Оставяме да къкри за около 40 минути, след това добавяме спанака и спагетите/ако нямате може да замените с пресни гъби/ и оставяме да ври още 15 минути. Разбиваме яйцето и млякото, и загряваме на котлона за около 5 минути, и добавяме към вече готовата супа. Добър апетит! 


Коментари

Популярни публикации