Златен кекс на " No sugar "

Както се досещате от заглавието ще засегна една доста популярна тема в последните години, а именно рафинираната захар. Независимо дали е под формата на бонбон, близалка , корнфлейкс, домашно приготвен сладкиш, всички знаем че това не е от най - здравословните съставки, особено ако се консумира в големи количества. Знаем и, че захарта донякъде е виновна за проблемите ни с талията, апетита, захарният диабет тип 2, инсулиновата резистентност и редица неприятности свързани със здравето ни. Най - напред ще ви запозная с разликата между кристалната захар, плодовата захар, царевичният сироп и други от този сорт.
  • Фруктозата е вид естествена захар съдържаща се в плодовете и меда.Тя е монозахарид, също като глюкозата.
  •  Кристалната захар е комбинация от глюкоза и фруктоза, което означава че е дизахарид. 
  • Царевичният сироп, който се съдържа в безалкохолните напитки, сокове и други е съвсем друга комбинация от молекули, като  около 55% е фруктоза, 42% - глюкоза и 3% други въглехидрати.
Разликата е в това колко даден въглехидрат вдига кръвната захар, съответно и инсулина. Гликемичният индекс е скоростта с която кръвната захар се повишава след изяждането на някаква храна. Скалата е от 0 до 100, като храните с по - висока стойност повишават повече кръвната захар. При чистата глюкоза гликемичният индекс е 100, на захарта е 68, банан -54 и т.н. Панкреаса бива натоварен и с течение на времето производството на инсулин се увеличава. Въглехидратите, които предизвикват най - висок скок на кръвната захар, са тези които водят до най- голямо натрупване на мазнини. Когато ни се хапва нещо сладко винаги може да намерим здравословен вариант. Златният кекс е любимият ми вариант, а рецепта е на "No sugar".


Златен кекс на "No sugar"

Необходими продукти:

  • 3 яйца 
  • 150 гр. кисело мляко
  • 100 гр. сушени плодове /10-12 бр./
  • 70 гр. стафиди /4 с.л./
  • 15 гр. меко кокосово масло /1 с.л./
  • 45 гр. кокосово брашно /3с.л./
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • лимонова или портокалова кора 
  • ванилия
Начин на приготвяне:

Накиснете сушените плодове в топла вода за 1 час. След това отцеждате много добре и нарязвате кайсиите на парченца. В купа разбийте с телена бъркалка яйцата. Смесете киселото мляко и содата да шупне. Прибавете към яйцата. Добавете кокосовото масло и разбъркайте. Прибавете кокосовото брашно и ванилията, и отново разбъркайте. Добавете сушените плодове,  като запазите малко стафиди за отгоре. Разпределете сместа в подходящ съд застлан с хартия за печене. /аз използвам терин / Печете 32 - 35 минути в загрята фурна на 175 градуса. Изчакайте да изстине и нарежете на парчета. Насладете се на богатият вкус и аромат на плодовете и подправките.





















 Източннци на информация:
https://www.facebook.com/notes/no-sugar/%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD-%D0%BA%D0%B5%D0%BA%D1%81/658115901035177/?hc_location=ufi

Дейвид Пърълмтър - "Тихите убийци на мозъка"

Коментари

Популярни публикации