Без глутен, модерно или необходимо!?
Ще разкажа малко повече за безглутеновото хранене и глутена. Навсякъде в магазина може да открием продукти, върху които е изписано с големи букви "без глутен". Глутенът /от латински gluten - лепило/ представлява белтъчна смес от глиадин и глутенин, който се съдържа в различни житни култури, като пшеница , булгур, ечемик, лимец и др. Глутена има свойството да придава еластичност и гъвкавост. Затова е предпочитана добавка в много от готовите пакетирани храни. Човек може да е алергичен към всеки от тези белтъци или към едно от двайсетте звена, изграждащи глиадина, всяко от които би могло да причини алергична реакция, водеща до възпаление. Но това не е заболяването целиакия! Има голяма разлика между целиакия и глутенова чувствителност. При целиакията в следствие на алергична реакция се получава специфично увреждане на тънкото черво. Тя е най - тежката реакция на непоносимост към глутена. В случая ако, не говорим за целиакия и глутена попадне в стомаха се разгражда подобно на всички протеини, но когато имунната система разпознае погрешно и атакува веществото като чуждо се получава така наречената "глутенова непоносимост". Единственият начин да разберем дали имаме някаква непоносимост към глутен е кръвен тест, който е достъпен в повечето лаборатории.
Един от първите ми експерименти в здравословната кухня беше така популярната карфиолена пица. И да, не е като истинската, но на мен лично ми допада. Ползите от нея са повече, отколкото вредите. Начина на правене е изключително лесен. Отново може да се експериментирате с продукти и вкусове. А и по какъв друг начин мога да убедя детето си да хапне карфиол или броколи. Лично на мен повече ми харесва с карфиол. Рецептата е следната:
Карфиолена пица
Необходими продукти:
за блата:
Бон апети!
Последвайте профила ми и в Инстаграм
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Източник на информация:
Дейвид Пърлмътър "Тихите убийци на мозъка"
Един от първите ми експерименти в здравословната кухня беше така популярната карфиолена пица. И да, не е като истинската, но на мен лично ми допада. Ползите от нея са повече, отколкото вредите. Начина на правене е изключително лесен. Отново може да се експериментирате с продукти и вкусове. А и по какъв друг начин мога да убедя детето си да хапне карфиол или броколи. Лично на мен повече ми харесва с карфиол. Рецептата е следната:
Карфиолена пица
Необходими продукти:
за блата:
- 1 глава карфиол
- 2 яйца
- 200 гр пармезан/зрял кашкавал/моцарела
- 1 ч.л. хуск
Бон апети!
Последвайте профила ми и в Инстаграм
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Източник на информация:
Дейвид Пърлмътър "Тихите убийци на мозъка"
Коментари
Публикуване на коментар