Запеканка от броколи
Тези мини дръвчета са едни от най - здравословните зеленчуци. Една от ценните съставки в броколито е сулфорафана. В него се съдържат серни съединения, на което се дължи и леко горчивият им вкус. Сулфорафана е мощен антиоксидант, който се бори с оксидативният стрес, възстановява нормалната клетъчна функция и предотвратява мутации на ДНК в клетката.Кълновете от броколи са 100 пъти по богати на сулфорафан /за повече информация на тази тема последвайте блога ми/. Изключително богат е и на Витамин К, който подобрява абсорбцията на калций и съответно спира извеждането му от организма. Високото съдържание на Витамин С, помага за поддържане на имунната система и добрият вид на кожата. Подобрява храносмилането, благодарение на съдържание на естествени фибри. Само 100 гр. броколи осигуряват дневните ни нужди от витамин С, К, фолиева киселина и други. Не мога да не скрия любовта си към броколито, това е един от любимите ми зеленчуци. След като Ви разказах за ползите му ще Ви споделя една изключително лесна и бърза рецепта, по която го приготвям за мен и моето семейство, както и за здравословно предястие, когато имаме приятели на гости.
Запеканка от броколи
Необходими продукти:
Начин на приготвяне:
В блендер слагаме размразеното броколи, яйцата , солта и подправките. След като сме блендирали до хомогенна смес добавяме и пармезана /предварително настърган/ и хуска. Разбъркваме добре и разстиламе в тава, върху хартия за печене. Слагаме в предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор за около 30-40 мин. Преди да извадим от фурната поръсваме с кашкавал и оставяме за още 5 мин.Приятен апетит!
За още рецепти последвайте ме и в Инстаграм
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Запеканка от броколи
Необходими продукти:
- 400 гр. замразени/пресни броколи
- 2 яйца /средно големи/
- 200 гр. пармезан
- 1 с.л. хуск /индийски живовляк/
- сминдух
- морска сол
- коприва на прах
- кашкавал /за поръсване отгоре/
- магданоз
Начин на приготвяне:
В блендер слагаме размразеното броколи, яйцата , солта и подправките. След като сме блендирали до хомогенна смес добавяме и пармезана /предварително настърган/ и хуска. Разбъркваме добре и разстиламе в тава, върху хартия за печене. Слагаме в предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор за около 30-40 мин. Преди да извадим от фурната поръсваме с кашкавал и оставяме за още 5 мин.Приятен апетит!
За още рецепти последвайте ме и в Инстаграм
https://www.instagram.com/tasty_healthy_greenline/
Коментари
Публикуване на коментар